ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU
OPEN HOUSE #4: VASILE LEAC
sîmbătă, 8 octombrie, 16:00 –20:00
Erou Ion Călin 19, București
În cadrul ACESTA NU ESTE UN SPAŢIU, în seria evenimentelor Open House, dedicată programului editorial P+4 Publications, invitatul lunii octombrie este poetul și artistul Vasile Leac. Pe 8 octombrie, între 16:00 –20:00 spațiul de lucru al Institutului devine atelierul lui Vasile Leac, pe care vizitatorii îl pot urmări live realizînd o serie de intervenții în interiorul publicațiilor P+4 transformîndu-le în ediții de colecție personalizate pentru viitorii cititori.
acest obiect mult îndrăgit
pe care aproape toţi l-am avut
şi de care rareori ne despărţim
pare atît de simplu
dar studiat cu atenţie nu mai e
îl miroşi cu drag îl mîngîi ca pe-o sticlă
trece dintr-o mînă în alta
uneori vindecă alteori otrăveşte
întotdeauna un loc de refugiu
dacă aş fi un obiect asemănător
purtat uneori de vînt
sau pur şi simplu uitat într-un loc banal
poate că nici nu merită atît de mult
să vorbim despre el
uneori adormi şi te trezeşti alături
nu cere nimic iar atunci poţi renunţa
să presupunem că după viaţă nu există nimic
doar acest obiect
VASILE LEAC a publicat mai multe volume de poeme la diverse edituri (Seymour: sonată pentru cornet de hârtie, 2005, 2006, 2013; Dicționar de vine, 2006, Lucian – un experiment, 2009; Toți sunt îngrijorați, 2010; Unchiul este încântat, 2013; M o n o i d e a l, 2018). Întotdeauna mi-am dorit să scriu poeme pentru doi, trei astronauţi uşor distraţi, în care abia mai pîlpîie viaţa; navighează, aşa, fără o destinaţie precisă. Vreau să-ţi imaginezi surîsul astronautului stînd acolo, lîngă hublou, la o masă; sorbind din băutură – oare ce-o fi bînd? După lectură să ai impresia că poemul se ridică (din pagină) în vîrful picioarelor; te sărută pe obraz; apoi se îndepărtează în fugă; se opreşte; se întoarce şi-ţi rîde în nas, ca un copil şmecher despre care ai impresia că ştie secretul fericirii.
___
Open House propune întîlniri lunare în jurul programului editorial P+4 Publications, cu intenţia nu doar de a deschide accesul către aceste publicaţii, de a le oferi o „nouă viaţă” și de a lărgi comunitatea de iubitorilor cărţii de artă, ci și de a angaja zona editorială pe un nou teren, cel al performativităţii. Open House este cadru informal de întîlnire și dialog în care vizitatorii spaţiului pot răsfoi titlurile P+4 Publications și pot discuta cu artiștii și autorii lor.
În cadrul iniţiativei ACESTA NU ESTE UN SPAŢIU, Institutul Prezentului propune o serie de acţiuni derulate în propriul spaţiu de lucru din București, care își îndreaptă atenţia asupra prezentului, pornind de la modul în care platformele artistice independente și artiștii aleg să răspundă energiilor unui context în care activează. ACESTA NU ESTE UN SPAŢIU este gîndit ca zonă de dialog, de împărtășire a unor experienţe individuale și colective ce nu se desfășoară pe terenul septic al white cube-ului, ci într-un spaţiu de lucru de 50 mp. Demers conceput de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău în cadrul platformei de resurse artistice și teoretice Institutul Prezentului.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Identitate: Daniel & Andrew Design Studio (Andrei Turenici)
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Contact: ip@institutulprezentului.ro