• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

AFTERWORDS. IP și P+4 Publications la SIT+READ

28–30.10.2021
SIT+READ
Timișoara

Uncensored Act
Prezentare de carte


AFTERWORDS
Institutul Prezentului și P+4 Publications la
SIT+READ | Independent Artbook Fair

28–30 octombrie 2021
Centrul de Proiecte
Vasile Alecsandri 1, Timișoara

30 octombrie 2021, 13:00
prezentare de carte + proiecție de fotografii și filme

acces pe bază de certificat verde sau certificat de trecere prin boală Covid-19

Institutul Prezentului dedică o componentă importantă a acțiunii sale în cîmpul interdisciplinar al artei transferului de informații către publicul larg și mobilității cărții de artă ca obiect. În cadrul proiectului „Uncensored Act” și în conexiune cu participarea la SIT+READ | Independent Artbook Fair, ne propunem o altfel de întîlnire a publicului cu P+4 Publications, programul editorial dezvoltat de Institutul Prezentului. Cu ajutorul seriilor de publicații Artist Book Series, Parkour și Exhibition-Dossier dedicate unor personalități din discipline artistice diverse, vom aduce în prim-plan lucrări prezente vizual, analizate sau discutate în cărțile noastre.

Titlurile aflate în centrul evenimentului prin sesiuni de proiecții foto, video sau audio cu lucrările pe care le prezintă vor fi:
24 Arguments. Early Encounters in Romanian Neo-Avant-Garde 1969–1971. A Handful of Sources, 2020, publicația expoziției omonime organizată de Institutul Prezentului în 2019–2020 la Muzeul Național de Artă al României
– Diet Sayler, Pentru o structurare aleatorie a spațiului, 2019
– Lucian Mețianu, Un sunet fără trecut, 2019
– Ion Grigorescu, București, 2020

Cartea de artă devine un teritoriu de înregistrare a unor istorii locale și un spațiu informal de diseminare cu o dimensiune pedagogică implicită, urmărind familiarizarea publicului larg (în special cel tînăr) cu pasaje reprezentative ale unor istorii locale.

Eveniment asociat:

În cărţi și live: performance „Geneză”, de Miriam Răducanu
performance Mădălina Dan în cadrul Bienalei Art Encounters

sîmbătă, 30 octombrie 2021, 16:00-16:45
Pavilionul ISHO, Blvd. Take Ionescu nr. 46C

___

P+4 Publications este un program editorial independent dedicat fotografiei, artei și arhitecturii românești contemporane, explorînd mediul cărții ca punct de întîlnire între cercetarea teoretică, experimentul în design grafic și ideile și subiectele abordate de artiști în practica lor. În prezent, programul aduce împreună componentele Artist Book Series și Architecture Book Series, dezvoltate între 2013–2021 de Asociația PEPLUSPATRU, cu seriile Parkour și Exhibition-Dossier, realizate de Institutul Prezentului începînd din 2017. P+4 Publications este coordonat din 2021 de Institutul Prezentului.

Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.

Programul „Uncensored Act” este dezvoltat de Institutul Prezentului în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii.

Suport producție și facilitare: Cosmin Manolescu, Rudy Teianu, Mihaela Tilinca, Robert Frank

Parteneri: SIT+READ, Art Encounters, Fundația TRIADE

Fotografie de Serioja Bocsok

___

Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Contact: ip@institutulprezentului.ro, www.institutulprezentului.ro

Institutul Prezentului