IP COLLEGIUM: TILL GATHMAN
Spații de transpunere
București, 29–31 mai 2024
Dată limită înscriere: 15 mai 2024
formular de înscriere
IP — Institutul Prezentului anunță ediția 2024 a COLLEGIUM — un nivel de acțiune din programul său educational avînd în centru preocuparea artiștilor pentru pedagogie și pentru varii forme de reflecţie asupra procesului de lucru. Cu fiecare ediție concepută sub forma unui atelier intensiv pentru profesioniști din România, țările Europei de Est și Balcani, COLLEGIUM propune un spațiu de cunoaștere și resurse care pledează pentru o zonă de confruntare ce avansează o diversitate de practici vizuale și performative. Atelierul COLLEGIUM 2024 se concentrează pe zona de design de carte, urmînd interesul Institutului de a oferi un sprijin continuu pentru dezvoltarea unor noi trasee de reprezentare vizuală și lectură în domeniul cărții de artă, în conexiune cu programul său editorial P+4 Publications.
TILL GATHMANN: SPAȚII DE TRANSPUNERE
„Atelierul se concentrează pe chestiuni legate de spațiu, carte și forma literelor. Cartea ca mediu de sine stătător poate fi înțeleasă ca un loc în care diverse concepții despre spațiu există unele în relație cu celelalte. S-ar putea argumenta că o carte începe cu o deschidere și se termină cu o închidere. Majoritatea cărților sînt concepute pentru a conține forme de litere. Formele de litere în sine sînt atît simple, cât și multiple în gestalt [formă]. Ele există în lume pentru a crea conexiuni, dar pentru a face acest lucru trebuie să aibă o viață proprie. Nevoia lor de spațiu comunică cu viziunea spațială a cărții, deși nu se bazează cu adevărat pe aceasta.
Atelierul intenționează să studieze formele de litere — să examineze, să comunice și să se joace cu ele expunîndu-le la diferite condiții spațiale, ultima dintre acestea putînd fi chiar o carte. Acele condiții spațiale pe care le numesc ‚spații de transpunere’, stări ale obiectului/subiectului de care ne ocupăm, în spații în care putem observa metamorfoza acestuia. De multe ori se pare, cu cît întrebările sînt mai simple, cu atît răspunsurile sînt mai complexe.” — Till Gathmann
TILL GATHMANN este designer de literă și de carte și scriitor stabilit la Berlin. S-a specializat în colaborări conceptuale pentru a dezvolta cărți cu artiști. A realizat identitatea Bienalei de la Kiev 2015, designul celei de-a 11-a Bienale de la Berlin și a revistei foto Camera Austria. În scrierile sale se ocupă de reconstrucția vieții și a operei teoretice a lui Alfred Kallir, un savant autodidact a ceea ce el a numit „sursele psihogenetice ale alfabetului”. www.tillgathmann.org
DETALII ȘI ÎNSCRIERE
Atelierul este deschis studenților, artiștilor și designerilor interesați sau cu experiență în designul cărților de artă din România și țările din Europa de Est și din Balcani. Profesioniștii interesați sînt rugați să completeze un scurt formular de înscriere disponibil la https://forms.gle/Rs4AqU34yHM6ifb28 pînă pe 15 mai 2024. Un total de max. 10 participanți vor fi invitați să se alăture atelierului, toți solicitanții urmînd a fi informați cu privire la stadiul aplicației lor pe 16 mai 2024.
Participanții confirmați sînt invitați să achite o garanție de participare în valoare de 200 Ron sau 40 Euro. Garanția urmează a fi returnată la finalul atelierului. Participanții pot de asemenea alege să doneze suma pentru programul P+4 Publications.
Atelierul se va desfășura în spațiul Goethe-Institut București în zilele de 29–31 mai 2024, 16:00–20:00. Pentru detalii suplimentare, contactați ip@institutulprezentului.ro.
COLLEGIUM este organizat în 2024 în cadrul proiectului de rezidențe „COLLEGIUM. Dincolo de cuvinte”. Partener: Goethe-Institut București. Identitate eveniment de Ioana Petcu.
IP — Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative concepută de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și realizat cu sprijinul Goethe-Institut București. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.