• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Direcționează 20% pentru mai multe cărți pe raftul de publicații de artă

25.06.2024
termen limită
online

An de an viziunea de acțiune de la Institutul Prezentului – CONSEMNEAZĂ – ÎNVAȚĂ – TRANSFERĂ – se materializează în varii forme de prezentare a artiștilor români și a creației lor, în mod special în seria P+4 Publications, care aduce constant titluri noi în format bilingv.

Și în acest an poți alege să susții realizarea publicațiilor noastre prin mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit / venit al firmei tale. Titlurile la care lucrăm în prezent sînt: „Parkour. Laurențiu Ruță” și ediția a 2-a „Vederi încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60-’70”.

Iată cum, cine și cînd poate direcționa 20% din impozitul pe profit/venit.

CUM ȘI CÎND
Firma ta poate redirecţiona 20% din impozitul pe venit/ profit către o entitate non-profit/ONG (sau mai multe) în termen de 6 luni de la depunerea declaraţiei pe profit (conform Ordin 1679/2022). În acest sens, dacă alegi să susții Institutul Prezentului va trebui să completezi:
> un contract de sponsorizare disponibil aici, pe care ni-l trimiți apoi prin email la ip@institutulprezentului.ro sau prin poștă la str. Erou Ion Călin nr. 19, 020531 București.
şi
> Formularul 177 / Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor

Pentru anul 2023, dacă sponsorizările pe care le-ai făcut în 2023 nu au atins plafonul maxim stabilit de lege, completează contractul de sponsorizare cu suma rămasă nealocată și depune la ANAF Declarația 177 pînă la data de 25 iunie 2024. În baza acestei declarații, ANAF va vira suma respectivă în contul Asociației Institului Prezentului.

Pentru anul 2024, poți face redirecționarea chiar tu, fie trimestrial, fie la finalul anului, pe baza contractului de sponsorizare disponibil aici, pe care te rugăm să ni-l trimiți și nouă la datele de contact menționate.

Cum se completează Declarația 177?
> La secțiunea II a formularului, „Redirecționarea impozitului pe profit/venit”, bifează căsuța 1: „Sponsorizare către entități persoane juridice fără scop lucrativ”
> La secțiunea II, „Date de identificare a beneficiarului”, include datele noastre:

Asociația Institutul Prezentului
Adresa: str. Smaranda Brăescu nr. 41, sector 1, 014203 București
Email: ip@institutulprezentului.ro
Tel: 0740 300 124
Cod Fiscal: 36674151
IBAN: RO69BACX0000001345482001
Banca: UniCredit Bank, Sucursala Magheru, București

CINE?
> Plătitorii de impozit pe profit
Contribuabilii care aleg să facă sponsorizări către entități non-profit dispun, conform legii, de facilitatea de a reduce impozitul pe profit datorat la bugetul de stat în limita a 0,75 % din cifra de afaceri, însă nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Sumele care rămân nededuse în anul fiscal respectiv, întrucât depășesc limita minimă care se scade din impozitul pe profit, pot fi reportate în următorii 7 ani consecutivi.
> Plătitorii de impozit pe venit
Micro-întreprinderile care aleg să facă sponsorizări către entități non-profit dispun, conform legii, de facilitatea de a beneficia de credit fiscal în cuantum de 20% din impozitul pe venit, datorat pentru trimestrul în care au efectuat sponsorizarea, conform metodei de calcul enunțate mai sus.
> Persoanele fizice autorizate
Pentru PFA-uri cheltuiala cu sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net stabilit conform normelor fiscale.

Pentru orice lămuriri vă rugăm să ne scrieți la ip@institutulprezentului.

Exercită-ți dreptul de a alege cine și pentru ce anume folosește impozitul pe profit/venit al companiei tale! În spatele cărților sînt oameni.

Mulțumim pentru sprijin,
Ștefania Ferchedău și Alina Șerban

Fotografie de Serioja Bocsok

Institutul Prezentului