Uncensored Act
Performance
În cărți și live: performance „Geneză”, de Miriam Răducanu
performance Mădălina Dan în cadrul Bienalei Art Encounters și în conexiune cu SIT+READ | Independent Artbook Fair
sîmbătă, 30 octombrie 2021, 16:00-16:45
Pavilionul ISHO, Blvd. Take Ionescu nr. 46C
Piesa are o durată de 7 minute și este performată de 3 ori într-un interval de 45 minute.
acces pe bază de certificat verde
Institutul Prezentului (IP) prezintă în cadrul proiectului „Uncensored Act” un nou eveniment performativ în seria „Pentru o antropologie a mișcării”, dedicat de această dată unei reinterpretări a piesei „Geneză” a coregrafei Miriam Răducanu, realizată de artista Mădălina Dan.
Parte a programului „Nocturn 9 ½” cu care s-a făcut cunoscută Miriam Răducanu, piesa „Geneză” a fost realizată în intervalul 1969–1970, pe un solo de flaut compus de Anatol Vieru, „Rezonanțe Bacovia” (1959). Una din prezentările piesei a avut loc în cadrul „Nocturnului III 9 ½” din 21 noiembrie 1970 la Teatrul Țăndărică, fiind urmată de o serie de turnee ale artistei în străinătate, între care în cadrul expoziției Romanian Art Today de la Edinburgh, în 1971 (în secțiunea Fringe a Festivalului Internaţional de la Edinburgh), la invitația promotorului scoțian Richard Demarco. Ulterior, Miriam Răducanu a fost invitată de regizorul Mirel Ilieșiu să integreze coregrafia acesteia în filmul „În marea trecere” (1971), care a fost interzis la acel moment de cenzura comunistă. Reinterpretarea realizată de coregrafa Mădălina Dan reprezintă o reconstrucție bazată pe documente de arhivă, texte, fotografii de la prezentări ale piesei la București și Edinburgh, pe filmul „În marea trecere”, precum și pe o serie de dialoguri purtate de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban cu Miriam Răducanu.
Reconstrucția a fost prezentată în 2019 ca parte a expoziției „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”, organizată de Institutul Prezentului la Muzeul Național de Artă al României. Performance-ul din data de 30 octombrie la Timișoara este prezentat în colaborare Bienala Art Encounters și în conexiune cu tîrgul de carte independentă SIT+READ.
Creația lui Miriam Răducanu este discutată în două publicații Institutul Prezentului prezente la SIT+READ: Miriam Răducanu, „Cronica unui dans de cameră”, interviu de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, 2017 și 2019; și „24 Arguments. Early Encounters in Romanian Neo-Avant-Garde 1969–1971. A Handful of Sources”, Exhibition Dossier 1, editori Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, 2020.
MĂDĂLINA DAN este absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București și a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București – secția coregrafie; tot la UNATC a absolvit și un master în scriere dramatică. Din 1998 pînă în 2003 este membră a companiei de dans „Oleg Danovski” din Constanța. În 2008 participă la programul de burse pentru dans contemporan „DanceWeb Scholarship” – Viena. Mădălina Dan a fost artistă invitată la Școala de Dans din cadrul Arizona State University şi artistă asociată a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti în 2016. A studiat în Berlin la HZT (Hochschulübergreifende Zentrum Tanz Berlin) la programul SoDA (Solo/Dance/Authorship). Lucrările sale au fost prezentate la Springdance Festival Utrecht, Balkan Dance Platform – Novi Sad, eXplore Dance Festival – București, Temps d’Images – Cluj, SouthBank Center & Chisenhale Dance Space – Londra, Fabrik Potsdam, Hebbel am Uffer – Berlin, TanzFabrik-Berlin, Tanzquartier Wien, Dance Theater Workshop – New York, Firkin Crane-Cork, Alta Theater – Praga, Art Stations Foundation – Poznan, Sophien Saale – Berlin, FFT Düsseldorf, Impulse Festival, Mulheim, Lyon Dance Biennale, Schauschpiel Leipzig, Hellerau – Dresda etc. În 2015 a fost laureată a Premiilor CNDB 2015.
___
Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.
Programul „Uncensored Act” este inițiat și condus artistic de Ștefania Ferchedău.
Proiect dezvoltat de Institutul Prezentului în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii.
Suport producție și facilitare: Cosmin Manolescu, Rudy Teianu, Mihaela Tilinca, Robert Frank
Parteneri: SIT+READ, Art Encounters, Fundația TRIADE
___
Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.
Contact: ip@institutulprezentului.ro