Developînd istorii –> Ciprian Mureșan
Artist talk în cadrul SIT+READ | Independent Artbook Fair
joi, 27 octombrie 2022, 18:00
Muzeul de Transport Public Corneliu Mikloși
Institutul Prezentului (IP) organizează în cadrul proiectului „Uncensored Act” și ca parte a evenimentelor asociate prezenței la tîrgul de carte independentă de artă SIT+READ o întîlnire cu artistul Ciprian Mureșan care va prezenta principalele teme și idei dezvoltate ca urmare a invitației primite de a lua parte la programul de rezidență IP COLLEGIUM în 2022. Dedicat cercetării și rediscutării unor lucrări și abordări artistice reprezentative pentru scena de artă din România, programul de rezidențe își propune să creioneze un cadru informal de apropiere între artiști din generații diferite, în spiritul unei afinități care nu se regăsește în mod direct la nivelul limbajului vizual. Interesul este de a oferi publicului de astăzi o recitire a unor momente și fapte cu caracter istoric și de a provoca o posibilă colaborare între artiști sau producția unor noi serii de lucrări. Pe parcursul rezidenței Ciprian Mureșan a intrat în dialog cu artistul Laurențiu Ruță (1955, Biled, județul Timiș) a cărui practică artistică desenează o linie fină, insesizabilă între artă, design și știință. Personaj central al istoriei fotografiei experimentale în România, Ruță își definește metodic principiile sale de lucru, liber de constrîngerile mediului, pentru a oferi în final privitorului o experiență intensă, neașteptată, ce presupune un alt mod de percepere al realității.
„Cînd am fost invitat pentru a realiza o cercetare artistică pornind de la Performanța lui Laurențiu Ruță din cadrul Colocviului de Critică și Artă Tînără de la Sibiu în 1986, am avut o oarecare teamă, însă interesul meu și afinitatea pentru o serie de lucrări ale sale legate de locuri de joacă (din 1972–1973), m-au convins să accept provocarea. Pe parcurs, atenția mea s-a mutat către un element nou care nu a fost analizat pînă acum, caietul de lucru al performance-ului de la Sibiu, scos la iveală de către Ruță cu această ocazie. În acest caiet observăm multiple variante care pot constitui lucrări independente, pe care aș vrea să le prezint și să le analizez în prezentarea mea.
În concluzie, am căutat breșe în activitatea mea curentă astfel încît să pot insera cîteva din tehnicile lui Ruță. Într-una din variantele performance-ului din caiet vedem un personaj (poate chiar artistul) care e îmbrăcat în hîrtie fotosensibilă. Această mulare a hîrtiei pe volum mi-a atras atenția, una din preocupările mele din ultimii doi ani fiind realizarea unor sculpturi din materiale fragile, cum ar fi hîrtia de bumbac sau hîrtia de calc (uneori desenate), căutînd fragilitatea operei de artă în timp. Așa ca voi încerca sub îndrumarea lui Laurențiu mai multe experimente, mulînd pe volum hîrtie fotosensibilă în interiorul unor sculpturi cu suprafața fotosensibilă în interior, ea urmînd să se developeze înăuntrul sculpturilor”.
Parteneri: SIT+READ, The Secret Garden Bookshop
Parteneri media: Radio Guerilla, RFI România, Radio România Cultural, TVR Timișoara, Radio Timișoara, Tion.ro, Agenda, Press Alert, Express de Banat, Dumbrăvița TV, Știri de Timișoara, Best of Timișoara, TeleU, Cărturești
Vizual: Pren
___
IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.
Programul „Uncensored Act” are în centru ideea de comunitate, acțiune și reflecție colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internațional prin conținutul artistic propus.
Proiectul face parte din „Programul Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Programul de rezidențe COLLEGIUM este organizat în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „Collegium: generații și colective artistice”. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Contact: ip@institutulprezentului.ro