COLLEGIUM: Marginalii
Fii parte din Grupul Marginalii pentru 4 zile!
Cu: Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea și Irina Costea
9–12 aprilie 2022, 16:00–21:00
București, AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică
dată limită înscrieri: 1 aprilie 2022
https://forms.gle/JYM5Mjsc5Re1L21C6
Institutul Prezentului anunță ediția 2022 a programului său educațional anual, COLLEGIUM, avînd în centru preocuparea artiștilor pentru pedagogie și pentru alte forme de reflecţie asupra procesului de lucru. COLLEGIUM 2022 pune accent pe ideea de practici colective și se înscrie într-o linie mai largă de cercetare dedicată de Institut unor colaborări și demersuri artistice din România și Europa de Est la intersecția din jurul momentului 1989, cercetare angajată printr-o serie de rezidențe artistice, conferințe și un program performativ și expozițional derulate în perioada 2022–2023.
Într-un moment în care istoria ne marchează pe toți și în care însăși motivația de a face orice este pusă la încercare, nu putem decît să căutăm alte moduri de a fi și a gîndi împreună. COLLEGIUM 2022 este conceput de artiștii din fostul Grup Marginalii (1992–1998) — Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea și Irina Costea — sub forma unui laborator care propune un proces colectiv de lucru, explorare și coabitare, într-o manieră non-ierarhică, bazată pe decizii colective. De la testarea unor dinamici în care decizii individuale influențează poziționarea în cadrul unui proces colectiv, la conștientizarea amprentei pe care tipologia unui spațiu o pune asupra atmosferei sau propunerilor de conținut și pînă la simpla împărtășire a unei cine împreună, toate vor fi parte din laboratorul COLLEGIUM propus de Marginalii.
COLLEGIUM 2022 continuă practica de lucru angajată de Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea și Irina Costea în cadrul rezidenței lor de cercetare oferite de Institutul Prezentului la București și Timișoara și este deschis artiștilor interesați din zona artelor performative, care vor deveni pentru 4 zile parte din Grupul Marginalii. Sînt 10 locuri disponibile, iar înscrierile sînt deschise la https://forms.gle/JYM5Mjsc5Re1L21C6 pînă la data de 1 aprilie 2022. Condiția de participare este disponibilitatea pentru toate sesiunile de lucru din București, în perioada 9-12 aprilie, 16:00–21:00. În cazul în care numărul doritorilor depășește numărul locurilor disponibile, Marginalii vor realiza selecția participanților. Se poate asigura cazare pentru un număr limitat de artiști din alte orașe.
Participarea este gratuită, însă orice donație este apreciată, contribuind la proiectele de cercetare și publicațiile realizate de Institutul Prezentului.
___
Grupul Marginalii a fost inițiat în 1992 de dansatorii Irina Costea, Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu și Mihai Mihalcea. Grupul a avut un caracter informal, cu o conducere pe orizontală, lucrul în interiorul colectivului reprezentînd o formă de cunoaștere prin auto-pedagogie, auto-coregrafiere și auto-reprezentare. Membrii Grupului Marginalii și-au propus un demers dezinhibat de căutare a unor limbaje personale de exprimare în zona dansului, fiind preocupați de găsirea unor noi modalități de relaționare cu spațiul („să desființăm ideea de cortină și uneori de scenă”), apropierea publicului, lucrul cu muzica experimentală sau impactul vizual al mișcării.
Grupul a funcționat pe proiecte, ca un colectiv în care fiecare artist semnează pe rînd coregrafia unui spectacol, iar ceilalți sînt interpreți. În 1995 Cosmin Manolescu s-a retras din colectiv, urmat apoi de Irina Costea, compania fiind continuată de Mihai Mihalcea și Florin Fieroiu pînă în 1998. Urmărind evoluția ulterioară a membrilor colectivului, prin perioada de profesorat în Liceul de Coregrafie din București (Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea), dar și prin colaborările și susținerea noilor generații de artiști din dans (Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea), Grupul Marginalii poate fi privit drept nucleul care a contribuit la generarea condițiilor care au favorizat apariția unei mișcări consistente în dansul contemporan românesc post-1989. Biografii detaliate artiști.
___
Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.
COLLEGIUM 2022 este parte a proiectului „COLLEGIUM: generații și colective artistice”.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Partener: AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică.
Rezidența de cercetare a Grupului Marginalii este asociată proiectului „Uncensored Act” organizat de Institutul Prezentului în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii, susținut de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Contact: ip@institutulprezentului.ro