• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Lea Rasovszky: Cum arată un gînd? @ 24 de argumente

14.12.2019
Muzeul Național de Artă al României

Atelierele 24 de argumente

Lea Rasovszky: Cum arată un gînd?
14 decembrie 2019, 11:00–13:30 

Muzeul Naţional de Artă al României
aripa Galeriei Naţionale, Calea Victoriei 49–53

Institutul Prezentului organizează în cadrul expoziţiei 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971 o serie de ateliere pentru copii cu vîrste cuprinse în 10-12 ani.

Artiști prezentați în expoziție: Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Șerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Șetran, Grupul Sigma. Detalii despre expoziție.

Atelierul susținut de artista Lea Rasovszky are loc în 14 decembrie, între orele 11:00–13:30, și este deschis pentru maxim 15 copii. Participarea se face doar pe bază de înscriere pînă la completarea locurilor disponibile la https://forms.gle/Av1K7aaS6MuxDGD18.
Accesul la atelier se face pe baza biletului de expoziție: 2,5 lei / copii, 10 lei / adult.

În cadrul acestui atelier vom explora lumea artiștilor care lucrează cu idei și concepte drept unelte și vom încerca să răspundem la o serie de întrebări precum: Cum arată un gînd complicat? Cum arată o idee spontană? Cum pot desena o stare pe care nu știu să o descriu cu cuvinte?

Copiii vor parcurge o serie de exerciții de gîndire abstractă pornind de la discuții și comentarii asupra lucrărilor expuse și ajungînd la experimente practice, respectiv desene de mari dimensiuni lucrate în echipă. Scopul acestei experiențe creative este aceea de familiarizare cu manifestări artistice poate mai puțin cunoscute în plan local, de a afla mecanismele lor și de a analiza printr-un filtru ludic lucrările unor artiști români cu viziune surprizătoare.

Lea Rasovszky (n. 1986) trăiește și lucrează în București. În 2008 a absolvit Universitatea Națională de Artă București, departamentul Foto-Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, urmat apoi de un master în cadrul aceluiași department în 2010. Din 2018 urmează studiile doctorale din cadrul secției Istoria și Teoria Artei, la Universitatea Națională de Artă București. Activînd ca artist vizual pe scena culturală locală și internațională, Lea lucrează de peste 10 ani și în domeniul educației, colaborînd de-a lungul timpului cu galerii și spații de educație alternativă, dar și cu instituții precum Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Național de Artă Contemporană, cu care colaborarea continuă și în prezent. Din 2016 este co-fondator al Asociației MATKA, o platformă care își propune strategii creative pentru a aduce educația artistică în mediile defavorizate ale Bucureștiului, revitalizarea spațiilor de stat destinate educației și utilizarea artelor de orice fel pentru a promova un stil educațional alternative deschis și incluziv. www.learasovszky.com

Expoziția 24 de argumente este realizată de Institutul Prezentului în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României și Arhiva Demarco, Edinburgh.

Cercetare și concept expozițional: Alina Șerban
Cercetare și direcție artistică: Ștefania Ferchedău

Finanţatori: Program cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii
Parteneri logistici: DHL International Romania, Hornbach
Cu sprijinul: British Council România, Rezidenţa BRD Scena9
Partener de comunicare: DC Communication
Parteneri media: Radio România Cultural, rfi România, Zeppelin

Disclaimer: Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Detalii la ip@institutulprezentului.ro

Institutul Prezentului