Uncensored Act
Laborator
PENINSULA. Întîlniri lejere, discuții serioase
septembrie-noiembrie 2022
Timișoara
Institutul Prezentului începe în cadrul proiectului „Uncensored Act”, parte a programului cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii, seria întîlnirilor PENINSULA, o componentă experimentală de dialog în conexiune cu conținuturile culturale prezente pe scena locală din Timișoara. PENINSULA este un grup de discuții și reflecție dedicat timișorenilor preocupați de fenomenul cultural, aflați în domenii diverse de activitate. Scopul grupului este de a angaja un schimb intelectual activ și critic pe marginea evenimentelor în contextul programului amplu Timișoara 2023 și relaționarea acestuia cu nevoile și așteptările comunității.
Credem că există prea puțin un schimb consistent și structurat de idei pe marginea evenimentelor și conținuturilor prezente pe scena artistică și culturală, așa încît acest colectiv și propune să funcționeze pe sistemul unui club de lectură, doar că obiectul discuțiilor nu vor fi cărți, ci evenimente desfășurate în Timișoara. O întîlnire inițială de cunoaștere a preocupărilor individuale ale membrilor și de pregătire a programului are loc între 12-14 septembrie 2022 la FABER, urmînd ca grupul să se reunească apoi regulat, o dată la 2 săptămîni, în perioada septembrie-noiembrie 2022, în zilele de luni. Membrii grupului participă individual sau împreună la diverse evenimente (spectacole, expoziții, prezentări etc.) pe baza unui program de evenimente agreat prin discuții. Membrii PENINSULA au fost selectați în perioada iunie-iulie prin liste de propuneri făcute de partenerii inițiativei, Institutul Prezentului, Fundația Comunitară și Fundația Triade, precum și a colaboratorilor locali ai programului:
– MIANA BARTA, profesor de matematică la Colegiul Național Bănățean. Iubește copiii, arta și bijuteria de autor.
– BIANCA BĂILĂ, artistă vizuală sezonieră, grădinăreasă experimentală, coordonatoare de programe şi om de comunicare la Fundaţia Comunitară Timişoara.
– OTILIA GALESCU, jurnalist și călător, crede că Vulpea avea dreptate spunîndu-i Micului Prinț că devii pentru totdeauna răspunzător de ceea ce ai îmblînzit.
– ALEXANDRU LUCA, un inginer pasionat de artă, cultură și implicare civică. În prezent urmează cursurile unui masterat în domeniul inteligenței artificiale, dar 101% din timpul liber îl petrece activînd ca voluntar în diverse organizații sau structuri care își propun să contribuie la îmbunătățirea sistemului educațional din România. Dacă ar fi să îi mai rămînă totuși puțin timp, cu siguranță l-ar petrece la expoziții, piese de teatru sau concerte.
– CRISTINA POTRA-MUREȘAN este co-fondatoare a centrului cultural independent FABER și a Fundației Comunitare Timișoara. A făcut studii de management în Irlanda și Franța și a lucrat în diverse echipe internaționale și multidisciplinare.
– ARNOLD SCHLACHTER, timișorean, pasionat de poezie în limba germană și nu numai, artist vizual mai putin activ în ultima vreme, însă mai activ ca scriitor.
– ADINA ȘTEFĂNESCU a absolvit facultatea de filosofie și informatică și e îndrăgostită de artă, filosofia culturii, dar și tehnică și știință. Are un masterat pe epistemologie și un doctorat pe governance și cybersecurity, iar profesia sa actuală este de lead auditor în securitate informațională. Multă vreme a fost arhitect de software. Îi place să picteze în diferite medii, mai ales în ulei, să scrie și să călătorească. Idealul său de om este unul umanist, de factură renascentistă, deschis spre toate aspectele cunoașterii nondogmatice și spre mediul creativ, fie că e științific, estetic sau moral.
– MIHAI TOTH, artist vizual, trăiește și lucrează în Timișoara; actual student doctorand în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara; membru fondator al Asociației Culturale Baraka Artist. Preocupat de sisteme referențiale de tip colectiv în care cooperarea și coordonarea în grup primează în fața mecanismului individual.
___
Echipa:
– SORINA JECZA (moderator discuții). Trăsături generice, aspirații: „om-punte”, mijlocitor, căruia îi place să deschidă, prin comunicare, drumuri. Atașată ideii de frumos care construiește, de armonie. Atentă la sine și la cei din jur, cultivându-și permanent „trezia”, capacitatea de a vedea dincolo de aparențe. Adeptă, pe neștiute, a esteticii relaționale. Trăsături obiective, pragmatice. Co-fondatoare a Fundației Triade, alături de Peter Jecza, și a Fundației Art Encounters, alături de Ovidiu Șandor. Cercetător în filologie, editor, manager cultural, apropiată de sculptură ș.a.
– COSMIN MANOLESCU (facilitator întîlniri inițială și finală). Artist și expert cultural, designer de experiențe și călătorii emoționale, crede profund că dansul și arta contemporană pot schimba în mod pozitiv viața oamenilor. A avut un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România, îmbunătățirea sistemelor de finanțare publică și dezvoltarea de proiecte de colaborare europeană și internațională.
– ȘTEFANIA FERCHEDĂU (inițiator și concepție grup). Îi place să cerceteze, să aibă și să genereze acces nemediat la starea de laborator a unei idei, a unui text, a unei lucrări artistice, să fie parte din și să susțină procesul în care se construiesc lucrurile. O intuiție nativă în conexiunile cu oamenii, parcursul în studiul literaturii și al limbilor clasice și angajamentul dedicat în a face să se întîmple proiecte artistice complexe o face să abordeze imposibilul ca un pas necesar în toate demersurile sale.
___
IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.
Programul „Uncensored Act” are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs conectat la istoria Timișoarei în contextul 1989.
Proiectul face parte din „Programul Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Parteneri: FABER, Fundația Comunitară. Vizual: Daniel & Andrew Studio
Contact: ip@institutulprezentului.ro