• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Performance LUCKY DUST la Timișoara și București

28–29.6.2023
Timișoara

2–3.7.2023
București

LUCKY DUST

2829.6.2023, 20:00
FABER
Peneș Curcanul 4-5, Timișoara
Acces cu rezervare:
https://forms.gle/D9n2qcUJBFpy3d8a9

2–3.7.2023, 19:30
SAC/ @ MALMAISON
Calea Plevnei 137C, etajul 2, București
Bilete:
https://eventbook.ro/theater/bilete-lucky-dust

Putem observa doar trecutul. În orice moment, prezentul pe care îl trăim devine trecut pentru altcineva. Acest lucru poate fi spus în legătură cu modul în care privirea noastră întîlnește imensitatea universului sau istoriile personale. Distanța parcursă pentru ca privirea și obiectul ei să se întîlnească transformă totul în trecut.

Cum devine istoria mișcare, cum devine o temă sau o curiozitate mișcare, ce se poate spune prin mișcare și ce metode pot fi folosite sunt aspecte care stau în centrul performance-ului LUCKY DUST, creat de Vera Mantero, Mădălina Dan și Ștefania Ferchedău, într-o coproducție româno-portugheză realizată de Institutul Prezentului și O Rumo do Fumo.

LUCKY DUST pornește de la o serie de scrieri și spectacole ale coregrafei portugheze Vera Mantero, datînd din a doua parte a anilor 1980 și din anii 1990, precum și de la texte scrise în timpul procesului de lucru la spectacol în 2022 și 2023, și a generat două solouri interpretate de Mădălina Dan și Vera Mantero.

Performance-ul este prezentat la Timișoara în 28 și 29 iunie la FABER, Sala multifuncțională, în conexiune cu întîlnirea rețelei European Dancehouse Network organizată de AREAL, și la București în 2 și 3 iulie, la /SAC Malmaison. Prezentarea include proiecția documentarului „Let’s talk about it now”, 1999, de Margarida Ferreira de Almeida, realizat în timpul retrospectivei dedicate de Culturgest, Lisabona, creației artistei din perioada 1989–1999.

„Un corp este ceea ce sîntem în lume.
Există apoi o serie de lucruri pe care le putem face și care ne pot proiecta în afara corpului nostru. Dar nu ne putem părăsi temporar corpul, nu putem face asta pînă nu trece o durere, de exemplu. Nimeni nu poate scăpa de corpul lui, noi nu putem exista dincolo de corpul nostru. Este ca și cum ar exista cu adevărat un destin, un destin corporal: tot ceea ce se va întîmpla în corpul nostru și nu putem controla, fie el bun sau rău, este destinul nostru.” (Vera Mantero, „Corpul meu și corpul altor oameni”, 1988)

„Ne identificăm cu vîrsta pe care o avem, cu demonii noștri, cu energia noastră.
Corp anatomic, corp fantomatic, corp umoral, corp cu o biografie exactă, corp care ne întreține înfățișările artistice, dar care se auto-sabotează în viața lumească. În compania hormonilor, a emoțiilor intense, a unei revărsări de sentimente. Hormoni care desfigurează, descărnează, te fac altcineva. Hormoni pe care poți să-i sfidezi doar cu un rîs mare și explodat.” (Mădălina Dan, „Entități”, note din procesul de lucru LUCKY DUST, 2023)

___

Coregrafă și performer, cu preocupări în cercetare, filozofie și știință, Vera Mantero (n. 1966) este o referință majoră în dans contemporan la nivel internațional. Procesul ei de lucru este similar cu cel al unui arheolog sau astronom a cărui privire merge adînc dincolo de suprafața lumii pentru a căuta, a găsi legături neașteptate, a le decoda, folosind în același timp corpul drept instrument de experimentare. Folosește scrisul ca mediu de reflecție asupra muncii ei, pentru a genera noi idei și pentru a surprinde în detaliu un prezent care se evaporă instantaneu. Carnetele sale de artist, începînd de la mijlocul anilor 1980 și pînă la începutul anilor 2000, dezvăluie traseul pe care l-a urmat pentru a-și condensa practica într-o schemă de compoziție care este, în același timp, concretă, poetică și filozofică în straturile pe care le încorporează. Spectacolele Verei Mantero au reprezentat o referință pentru scena de dans contemporan emergentă în anii 1990 și au fost mai tîrziu prezentate la București în 2007 și la Timișoara în 2021.

Mădălina Dan (n. 1980) este o coregrafă și o interpretă consacrată, care a evoluat către zona de dans contemporan la începutul anilor 2000, creînd propriile coregrafii din 2007. Trăind între diferite locuri, orașe și țări, ea este preocupată de limitările întîmpinate în a-și documenta, colecta și auto-istoriciza în mod sistematic piesele, purtînd mereu în interior un patrimoniu imperceptibil cu care merge peste tot. Preocupată să conecteze arta și viața, folosește diverse proceduri pentru a naviga în arhivele personale și a înțelege modul în care trecutul influențează prezentul. Mădălina Dan găsește poezie în precizia și concretețea vieții, iar un umor și o ironie neașteptate răzbat adesea în spectacolele sale. În creațiile ei recente, ea este interesată să testeze tactilul ca o evadare din domeniul vizibil în cel invizibil al realității-corpului subiectiv și afectiv.

Cercetătoare, editoare de carte, manager și mediatoare, Ștefania Ferchedău (n. 1979), angajează un demers detectivistic în lucrul cu arhivele, prin interviuri și creînd diverse contexte în care laboratorul și procesul de lucru al artistului devine vizibil. O preocupă înțelegerea mecanismelor interne ale gîndirii artistice, căutarea și generarea unui acces nemediat la parcursul luat de o idee, un concept sau un text, dar și susținerea și acompanierea șantierului unei lucrări de artă. Ștefania Ferchedău crede că proiectele utopice sînt esențiale pentru însăși existența în domeniul artistic. În 2016 a fondat Institutul Prezentului, o structură de cercetare interdisciplinară care face toate cele de mai sus posibile.

___

LUCKY DUST
Bazat pe o idee, practici, spectacole și texte de: Vera Mantero
Concept și direcție: Ștefania Ferchedău
Coregrafie & interpretare: Mădălina Dan și Vera Mantero
Elemente de scenografie: Andrei Dinu
Identitate vizuală: Daniel & Andrew Studio (Andrei Turenici)
Video clip: Alina Ușurelu
Sunet & direcție tehnică: Alexandros Raptis, Alexandru Andrei
Producător: Institutul Prezentului
Co-producător: O Rumo do Fumo
Mulțumiri tuturor celor care au contribuit de dezvoltarea sau prezentarea co-producției în 2022: Mário Afonso, Alexandra Bălășoiu, Alexandra Gîrbea, Cosmin Manolescu, Cátia Mateus, Rita Monteiro, Cristina Potra-Mureșan, Vera Santos, Ezequiel Santos
Finanțatori: Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. O Rumo do Fumo este o structură susținută de Republica Portugheză — Cultura | DGArtes — Direcția Generală pentru Arte.
Parteneri: FABER, AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, SAC/ @ Malmaison
___

IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative concepută de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

Programul „Uncensored Act” are în centru ideea de comunitate, acțiune și reflecție colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internațional prin conținutul artistic propus.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Contact: ip@institutulprezentului.ro

Institutul Prezentului