Uncensored Act
Spectacol
Muntenii din Caldeirão, exerciții de antropologie ficțională
de Vera Mantero
11 septembrie 2021, 19:30
Teatrul German de Stat Timișoara
Str. Alba Iulia nr. 2
www.tgst.ro
eveniment susținut în limba engleză
spectacolul va fi urmat de o discuție cu publicul
Institutul Prezentului (IP) lansează programul său de lung termen „Uncensored Act” la Timișoara cu un spectacol semnat de cunoscuta coregrafă portugheză Vera Mantero în 11 septembrie 2021, prezentat în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timișoara. Evenimentul este parte a seriei „Pentru o antropologie a mișcării”, dedicată unor propuneri artistice diverse angajate în moduri similare în cîmpul etnografic, deși localizate în contexte sociale, politice și culturale diferite, la momente diferite în timp.
Piesa „Muntenii din Caldeirão, exerciții de antropologie ficțională”, creată pentru Festivalul Encontros do Devir Faro, a fost dezvoltată în jurul procesului de deșertificare / dezumanizare a Muntelui Caldeirão, în interiorul Algarve (în sudul Portugaliei).
Vera Mantero afirmă: „Una dintre condițiile realizării piesei a fost înregistrarea și folosirea de imagini video de la fața locului. Într-adevăr, am filmat pe munte și am încorporat imagini în piesă, dar am folosit mai ales filmele etnomuzicologului Michel Giacometti, în special înregistrări ale unor cîntece de muncă locale. Întreaga piesă este populată de voci care vin de departe. (…) Reinterpretez cîteva din cîntecele culese de Giacometti și le cînt țăranilor pe care i-am găsit muncind pe munte, recuperînd tradiții pierdute, încercînd să le reconstitui.
Însă miza nu e doar cîntecul, ci și Cuvîntul vorbit și Pămîntul; cuvintele unui Antonin Artaud în combustie, ale unui Jacques Prévert scandate în stilul poeziei ritmice (cuvintele sale despre ruine însoțind perfect imaginile de ruine găsite de mine pe munte). Piesa aruncă o privire asupra prețioasei munci de recuperare și a colecției muzicale a lui Giacometti, asupra practicilor și modurilor de viață tradiționale rurale, asupra culturilor orale din nordul pînă în sudul Portugaliei și, de asemenea, de pe alte continente, cum ar fi trimiterile la triburile native sud-americane la care fac referire prin cercetarea antropologului Eduardo Viveiros de Castro.
Prin această „privire de ansamblu” asupra muntenilor din Caldeirão, în această piesă mă refer la toți acei oameni care posedă o cunoaștere pe care noi am pierdut-o, o cunoaștere a legăturii dintre corp și spirit, dintre viața obișnuită și artă. O cunoaștere pe care o putem recupera (și ar trebui să o facem, pentru binele nostru). Dansul de la final, cu prețiosul meu trunchi de copac din plută, este un tribut adus acestei cunoașteri.”
Concept și interpretare: Vera Mantero
Design lumini: Hugo Coelho și Vera Mantero
Script video și imagini: Vera Mantero
Editare video: Hugo Coelho și Vera Mantero
Fragmente video din colecția de filme a lui Michel Giacometti: Salir (Serra do Caldeirão), Cava da Manta (Coimbra), Dornelas (Coimbra), Teixoso (Covilhã), Manhouce (Viseu), Córdova de S. Pedro Paus (Viseu) și Portimão (Algarve)
Extrase de text de: Antonin Artaud, Eduardo Viveiros de Castro, Jacques Prévert și Vera Mantero
Rezidențe de creație: Centro de Experimentação Artística — Lugar Comum/Fábrica da Pólvora de Barcarena/Câmara Municipal de Oeiras and DeVIR/CaPA/Faro
Coproducție: DeVIR/CaPA
Producție: O Rumo do Fumo
Mulțumiri: Editora Tradisom
Piesă comisionată pentru Encontros do DeVIR de DeVIR/CAPa.
O Rumo do Fumo este susținut de Republica Portugueză — Cultura | DGArtes — Direcção Geral das Artes.
Premiera: 2012
Durata: aprox. 1h20
Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului German de Stat Timișoara sau prin Eventim.
VERA MANTERO (n. 1966, Lisabona) a studiat dans clasic pînă la vîrsta de 18 ani și a dansat în cadrul Baletului Gulbenkian din Lisabona pentru cinci ani. A început să realizeze propriile coregrafii în 1987, iar primele sale piese, așa cum notează teoreticianul André Lepecki, au atras atenția criticii din Portugalia la momentul la care a apărut mișcarea Nova Dança Portuguesa [Noul Dans Portughez], crescînd din istoria post-fascistă, post-colonială a Portugaliei, formată dintr-un grup eterogen de coregrafi din aceeași generație cu Mantero. Începînd din 1991, o dată cu faimoasa piesă „Perhaps she could dance first and think afterwards”, coregrafiile sale au fost prezentate internațional. Între spectacolele sale cele mai cunoscute se află solourile „one mysterious Thing, said e.e.cummings*” (1996), „What can be said about Pierre” (2011), „The Caldeirão Highlanders, exercises in fictional anthropology” (2012), și piesele de grup „Under” (1993), „For Boring and Profound Sadnesses” (1994), „Poetry and Savagery” (1998), „k(ɘ) su’pɔɾtɐ i s(ɘ)ˈpaɾɐ i kõˈtɐj uʃ dojʃ mu’duʃ i õ’dulɐ” (2002), „Until the moment when God is destroyed by the extreme exercise of beauty” (2006), „We are going to miss everything we don’t need” (2009), „The Clean and The Dirty” (2016) și „The Propitiatory Practices of Future Events” (2018). Piesa „Eating your Heart Out” co-creată cu sculptorul Rui Chafes a reprezentat Portugalia la Bienala de la São Paulo Biennial în 2004. www.orumodofumo.com
Colaborarea dintre Institutul Prezentului și coregrafa Vera Mantero va continua în 2022–2023 cu dezvoltarea unei creații cu participarea unor interpreți români.
___
Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.
Programul „Uncensored Act” este inițiat și condus artistic de Ștefania Ferchedău.
Punctul de intersecție dintre cele două paliere principale ale programului, unul dedicat cercetării și creației, iar altul medierii și educației, este ideea de comunitate, acțiune și reflecție colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune sau pentru recuperarea și consolidarea unor valori comune.
Proiect dezvoltat de Institutul Prezentului în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii.
Parteneri: Teatrul German de Stat Timișoara, O Rumo do Fumo, FABER, Art Encounters, Fundația TRIADE
Fotografie de Luís da Cruz
Vizual: Sebastian Pren
Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.
Notă: Evenimentul este organizat ţinînd cont de regulile sanitare în vigoare la data derulării sale.
Contact: ip@institutulprezentului.ro, www.institutulprezentului.ro