SUPEREROI și ANTIEROI urbani: monumentele de for public
modul educațional pentru elevi de liceu
sîmbătă, 5 februarie 2022
Muzeul Naţional de Artă al României, Aripa Kretzulescu, Calea Victoriei 49–53, București
+
sîmbătă, 12 februarie 2022
online
Suntem atenți la monumentele din oraș, sau trecem pe lîngă ele fără să le observăm? Dincolo de impresia pe care ne-o lasă lucrările de artă din oraș, ce presupune amplasarea lor, de la materialele din care sînt realizate, la spațiul ales și modul în care acestea intră în dialog cu el și pînă la ingineria ancorării lor? Vă invităm la un atelier de explorare urbană, o incursiune în spațiul public și o analiză a felului în care ne raportăm la el în fiecare zi.
Institutul Prezentului și Asociația De-a Arhitectura, împreună cu Muzeul Național de Artă al României, organizează un modul educațional asociat expoziției documentare „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”, dedicată itinerării expoziției sculptorului britanic Henry Moore la București, Bratislava, Praga și Budapesta în 1966–67.
Figură centrală a sculpturii moderne, Henry Moore (1898–1986) este unul dintre cei mai importanți artiști britanici ai secolului 20. Figurile sale organic modelate, abstracte, în bronz și piatră au un caracter monumental, fiind prezente în numeroase spații publice, atît în context urban, cît și în ambient natural (parcuri, grădini).
Modulul educațional este dedicat elevilor de liceu (15-18 ani) și este organizat în două etape: prima în data de 5 februarie în intervalul 12:00-14:00, constînd în vizite individuale ale participanților în expoziția de la MNAR, precum și în curtea MNAR și Piața Revoluției, acompaniate de explicațiile organizatorilor, iar a doua în data de 12 februarie, constînd într-o sesiune de lucru online, în intervalul 12:00-14:00. Pe 5 februarie intrarea în expoziție se va face gradual, la intervale de 15 minute.
Doritorii se pot înscrie aici https://portal.de-a-arhitectura.ro/main/events/196/details.
Participarea este gratuită și se face în ordinea înscrierilor primite, pînă la ocuparea celor 12 locuri disponibile, nu mai tîrziu de 3 februarie.
Condiții COVID-19: Accesul în MNAR este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
___
Dezvoltare modul educațional: Celia Ghyka și Asociația De-a Arhitectura
Coordonare: Mina Sava, Ștefania Ferchedău
___
Expoziția „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”, curatori Alina Șerban (București), Lujza Kotočová (Praga), Daniel Véri (Budapesta), este realizată de Institutul Prezentului în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României și este deschisă până în data de 6 februarie 2022 în Aripa Kretzulescu a MNAR (Calea Victoriei 49–53, intrare colț cu Valter Mărăcineanu). Program de vizitare general: miercuri–duminică, 10:00–18:00, ultima intrare: 17:30.
Evenimentele expoziției au loc cu respectarea regulilor sanitare în vigoare în București.
___
Finanțatori: Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național; Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură
Parteneri: Academia de Artă din Praga, Muzeul de Artă – Institutul European de Cercetare pentru Istoria Artei (KEMKI)
Cu sprijinul: Centrul Ceh, Institutul Polonez București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București
Parteneri logistici: Policolor, Ytong
Fotografie: Henry Moore, studiu pentru Încleștarea (1962), bronz, Muzeul Național de Artă al României. Fotograf: Serioja Bocsok
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Contact: ip@institutulprezentului.ro