• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Te afli aici –> Atelier Dan Perjovschi: note(the)notebook @ SIT+READ

29.10.2022
Timișoara

Te afli aici –> Atelier Dan Perjovschi: note(the)notebook
atelier în cadrul SIT+READ | Independent Artbook Fair

sîmbătă, 29 octombrie 2022, 11:00–13:00
Muzeul de Transport Public Corneliu Mikloși

înscrieri https://forms.gle/jLpLEMkKKRxtdW2B7

Institutul Prezentului (IP) organizează în cadrul proiectului „Uncensored Act” un atelier educațional deschis persoanelor peste 16 ani susținut de artistul Dan Perjovschi, pornind de la practica sa curentă de a utiliza spațiul de oferit de suprafața de hîrtie ca studio și laborator de cercetare pentru proiectele și expozițiile sale.

„Fac cîte un carnet pentru fiecare expoziție sau proiect. Este ca un atelier de buzunar și ca un spațiu de cercetare. În carnet, desenele sînt împinse mai departe, pînă la limită, și nu sînt foarte politically correct. Există o mulțime de desene proaste, lucruri care nu funcționează, glume proaste. Umorul este greu de prins… Din două sute de desene într-un carnet, doar treizeci sau cincizeci ajung pe perete și poate zece vor ajunge în repertoriul general. Repertoriul a început în 2000 și de atunci desenele au fost deopotrivă încorporate și abandonate, trecînd de pe un perete pe altul.

Sînt cel mai fericit atunci cînd desenez în carnet și știu ca desenul este bun. Transferul său pe perere este și el bun, dar este doar o traducere.” – Dan Perjovschi în „The Book of Notebooks / Cartea carnetelor”, P+4 Publications/ Institutul Prezentului, București, 2021.

Atelierul „note(the)notebook” va pune în act această practică, participanții urmînd să experimenteze transformarea unor desene de sine stătătoare într-un carnet. Evenimentul este organizat în contextul tîrgului de carte de artă independentă SIT+READ, în care Institutul Prezentului participă cu seria de publicații P+4 Publications, în care a fost realizată în 2021 ediția a doua a „The Book of Notebooks / Cartea carnetelor”. Cartea include o selecție de carnete realizate de Dan Perjovschi între anii 1994 și 2017, alături de patru texte redactate în 2017 special pentru acest volum de către istoricii de artă și curatorii Jelena Vesić, Alina Șerban, WHW / What, How & for Whom, Kristine Stiles. Editor: Alina Șerban. Designer: Radu Manelici.

Atelierul se va desfășura în ziua de 29 octombrie între 11:00–13:00. Doritorii se pot înscrie la https://forms.gle/jLpLEMkKKRxtdW2B7. Modulul este deschis unui număr de maximum 10 participanți atelier.

Programul educațional și de mediere TE AFLI AICI organizat de Institutul Prezentului și conceput de Ștefania Ferchedău, cu activități dedicate atît copiilor, tinerilor, cît și adulților, cuprinde ateliere și prezentări de artist inspirate de practica și lucrările artiștilor, indiferent modul de expunere al acestora, fie el performativ, vizual sau în cărți dedicate. Programul aduce în centrul atenției cadrul experienţial și conceptual al artiștilor, revizitînd din diverse perspective și cu instrumentar specific activitatea acestora.

Parteneri: SIT+READ, The Secret Garden Bookshop
Parteneri media: Radio Guerilla, RFI România, Radio România Cultural, TVR Timișoara, Radio Timișoara, Tion.ro, Agenda, Press Alert, Express de Banat, Dumbrăvița TV, Știri de Timișoara, Best of Timișoara, TeleU, Cărturești

Suport producție și facilitare: Bianca Băilă, Mihaela Tilincă
Vizual: PREN
___

IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

Programul „Uncensored Act” are în centru ideea de comunitate, acțiune și reflecție colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internațional prin conținutul artistic propus.

Proiectul face parte din „Programul Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Contact: ip@institutulprezentului.ro

Institutul Prezentului