Te afli aici | Vederi încântătoare
atelier De-a Arhitectura
conducători: Mina Sava, Katia Pascariu
8 iunie 2024, 11:00–13:00
înscrieri: ip@institutulprezentului.ro
Vine vacanța de vară! Vă invităm să faceți o călătorie în timp pe litoralul românesc în 3 pași de 60 de ani fiecare, 1964, 2024 sau 2084. Litoralul românesc a fost proiectat pe vremea bunicilor voștri, acum mergeți în vacanță acolo cu părinții voștri, dar oare cum va arăta pe vremea nepoților voștri? Veți afla povestea creării lui, o veți compara cu situația de azi și o veți reimagina pentru 2084.
Atelierul Vederi încântătoare este inspirat de publicația „Vederi încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60-’70” (P+4 Publications, 2015; ed. II, 2024 în curs de apariție), concepută și editată de Alina Șerban, în asociere cu Kalliopi Dimou și Sorin Istudor, realizată pentru a acompania expoziția omonimă găzduită în 2014 la Sala Dalles, MNAC, București.
Sub titlul TE AFLI AICI programul educațional derulat de Institutul Prezentului își propune să le ofere elevilor participanți o serie de experiențe pornind de la lucrări, locuri și idei din zona artei și arhitecturii românești, pentru a genera un context și o înțelegere din diverse perspective asupra istoriei culturale recente.
Participarea la atelierul din 8 iunie este deschisă unui număr de 8 copii cu vârste de 12–14 ani și se face pe bază de înscriere la adresa ip@institutulprezentului.ro, în ordinea primul venit, primul servit, până la ocuparea locurilor disponibile. Orar: 8 iunie 2024, 11:00–13:00. Locație: Institutul Prezentului, str. Erou Ion Călin nr. 19.
Atelierul De-a Arhitectura este inițiat de arh. Mina Sava și condus împreună cu actrița Katia Pascariu. Echipa de cercetare și dezvoltare: Ștefania Ferchedău, Katia Pascariu, Mina Sava.
Din „Vederi Încântătoare: Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60–’70” înțeleg cum și de ce s-au construit așa spațiile din care am cele mai frumoase amintiri cu ai mei. E o carte-obiect, cu texte despre arhitectură, loisir-ul în socialism, despre modernitate, „ridicarea nivelului de trai al populației” și libertate, cu fotografii din arhivele revistei Arhitectura și Agerpres și un eseu fotografic despre litoralul acum (2013-2014), realizat de Nicu Ilfoveanu. (Ioana Cîrlig, Scena9.ro, februarie 2019)
Fotografie (detaliu): Nicu Ilfoveanu
___
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Contact: ip@institutulprezentului.ro