A DOUA VIAȚĂ A CĂRȚILOR
MARIA BORȚOI ȘI IOANA PETCU
deschidere: joi, 11.5.2023, 19:00–21:00
Open House: 12.5–10.6.2023
miercuri-sîmbătă, cu programare
Erou Ion Călin 19, București
Institutul Prezentului (IP) dedică o componentă importantă a acțiunilor sale în cîmpul interdisciplinar al artei transferului de informații către publicul larg prin programul său editorial P+4 Publications. Cartea de artă nu este doar un teritoriu de înregistrare a unor atitudini și idei care circulă pe terenul artistic, ci și un spațiu informal de diseminare cu o dimensiune pedagogică implicită, urmărind familiarizarea publicului cu pasaje reprezentative ale istoriei culturale locale. Interesul Institutului este de a gîndi obiectul finit în termeni de mobilitate, dincolo de direcția editorială și grafica specifică fiecărei publicații. Din dorința de a oferi o „a doua viață” cărților sale de artă, IP a dezvoltat un program de rezidențe online dedicat tinerilor designeri și studenților din cadrul departamentelor de design din țară.
Invitate ale primei ediții a COLLEGIUM ONLINE sînt Maria Borțoi și Ioana Petcu. În conexiune cu acest program, Institutul Prezentului deschide în luna mai în spațiul său din Erou Ion Călin nr. 19 din București, o expoziție-laborator dedicată abordărilor și practicilor de design introduse de Maria Borțoi și Ioana Petcu în lucrul cu publicațiile P+4. În acest cadru cărțile P+4 Publications devin punct de plecare pentru dezvoltarea de noi concepte de design și de comunicare către public/cititori, oferind noi trasee de reprezentare vizuală și lectură. Vor fi prezentate o serie de materiale grafice care pornesc de la următoarele titluri: „Constantin Flondor. Când ochiul atinge norul”; „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”; „Ciprian Mureșan. Despre păpuși și oameni” și seria de interviuri Parkour.
P+4 Publications este un program editorial independent dedicat fotografiei, artei și arhitecturii românești contemporane, inițiat de istoricul de artă Alina Șerban, explorînd mediul cărții ca punct de întîlnire între cercetarea teoretică, experimentul în design grafic și ideile și subiectele abordate de artiști în practica lor.
Evenimentul este prezentat în cadrul seriei de intervenții artistice ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU, concepută de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău în cadrul platformei de resurse artistice și teoretice Institutul Prezentului, și este parte din programul de evenimente satelit Design GO! în Romanian Design Week 2023.
MARIA BORȚOI, designer grafic și ilustratoare, este atrasă de situațiile surprinzătoare, de provocările bizare și de necunoscut. Absolventă UNArte București, secția Design Grafic, și masterandă în Comunicații Vizuale, are o abordare calculată în procesul creativ, însă apreciază orice oportunitate de a-și folosi spontaneitatea în avantajul ei. La orice proiect ar lucra, consideră că este esențial să aibă cunoștințe din cît mai multe domenii. Își propune ca prin munca ei să aducă un strop de ștrengărie în viața cotidiană, să le stîrnească celor din jur atracția pentru neobișnuit, și să transmită mai departe interesul pentru „good design” în sfera culturală.
IOANA PETCU studiază în cadrul programului de master al UNArte București, specializarea Comunicare Vizuală. A absolvit în 2022 secția de Design Grafic din cadrul UNArte cu proiectul „ALT- F.2” care explorează, prin design editorial și design speculativ, tema ficțiunilor privind viitorul umanității. Ca designer grafic este interesată de procesele de lucru din tipografie, de designul editorial și de literă, precum și de elementele de identitate vizuală în domeniul cultural. În practica sa este preocupată de experiment ca punct de plecare în soluțiile de design și de modul în care oamenii folosesc limbajul.
Evenimentul este parte a programului „COLLEGIUM. O posibilă istorie a invizibilului”. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Mulțumiri: Radu Manelici.
Vizual: Daniel & Andrew Studio (Andrei Turenici)
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Detalii și programări vizite: ip@institutulprezentului.ro, whatsup 0740 300 124.