06.11.2021

Dedicat contextualizării și diseminării de resurse cu privire la istoriile recente ale artei în fostul spațiu socialist, unele petrecîndu-se foarte aproape de noi (Timișoara fiind situată la granița cu fosta Iugoslavie), programul de conferințe din cadrul proiectului „Uncensored Act” revizitează unele forme reprezentative de angajament colectiv, de experimentare artistică și comunicare, autogestionare și gîndire vizuală în Blocul Estic.

30.10.2021
Art Encounters
Timișoara

Performance-ul coregrafei Mădălina Dan, o reinterpretare a piesei „Geneză” a coregrafei Miriam Răducanu, prezentat la în cadrul Bienalei Art Encounters și în conexiune cu tîrgul de carte SIT+READ în 30 octombrie. Reinterpretarea realizată de coregrafa Mădălina Dan reprezintă o reconstrucție bazată pe documente de arhivă, texte, fotografii de la prezentări ale piesei la București și Edinburgh, pe filmul „În marea trecere”, precum și pe o serie de dialoguri purtate cu Miriam Răducanu.

29.10.2021
Timișoara
Teatrul German de Stat

Evenimentul din 29 octombrie este o întîlnire cu artiștii din fostul Grup Marginalii – Irina Costea, Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu și Mihai Mihalcea – o încercare live de arheologie a mișcării, de accesare a unei potențiale arhive corporale din urmă cu 30 de ani, dar și o discuție pornind de la această propunere performativă. Moderator: Ștefania Ferchedău.

28–30.10.2021
SIT+READ
Timișoara

În cadrul proiectului „Uncensored Act” și în conexiune cu participarea la SIT+READ | Independent Artbook Fair, ne propunem o altfel de întîlnire a publicului cu P+4 Publications, programul editorial dezvoltat de Institutul Prezentului. Cu ajutorul seriilor de publicații Artist Book Series, Parkour și Exhibition-Dossier dedicate unor personalități din discipline artistice diverse, vom aduce în prim-plan lucrări prezente vizual, analizate sau discutate în cărțile noastre.

15.10.2021
București
Centrul Ceh

La Centrul Ceh în 15 octombrie are loc prima serie de conferințe asociate expoziției „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”. Susținute de istoricii de artă Katarzyna Murawska-Muthesius (PL/UK), Daniel Véri (HU) și Lujza Kotočová (CZ-SK), prezentările abordează o contextualizare a itinerării expozițiilor lui Henry Moore în Europa de Est în perioada anilor 1950-1960.

14.10.2021-6.2.2022
București, Muzeul Național de Artă al României

Institutul Prezentului și Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”. Cu un caracter documentar, aceasta propune o contextualizare a itinerării expoziției Henry Moore la București, Bratislava, Praga și Budapesta în 1966–67. Expoziția constituie un proiect colectiv de cercetare, fiind inițiată de istoricii de artă Alina Șerban (București), Daniel Véri (Budapesta) și Lujza Kotočová (Praga).

23.09.2021
online

Prezentarea susținută de Adam Lockhart urmărește progresul înregistrat de către cercetătorii din cadrul Duncan of Jordanstone Art and Design, Universitatea Dundee, în a descoperi, digitaliza și reactiva documentele pe suport film și video din arhiva lui Richard Demarco pentru ca ele să fie disponibile spre cercetare.

15.09.2021
Timișoara
FABER

Seria de prezentări și conferințe din cadrul programului „Uncensored Act” din Timișoara se deschide cu o conferință dedicată artistei Katalin Ladik, poetă și performer de origine maghiară, născută la Novi Sad, în Voivodina (Serbia) și stabilită la Budapesta din 1992, redescoperită apoi în Ungaria și la nivel internațional.

11.09.2021
Timișoara
Teatrul German de Stat

Institutul Prezentului lansează programul său de lung termen „Uncensored Act” la Timișoara cu un spectacol semnat de cunoscuta coregrafă portugheză Vera Mantero, prezentat în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timișoara. Piesa a fost dezvoltată în jurul procesului de deșertificare / dezumanizare a Muntelui Caldeirão, în interiorul Algarve (în sudul Portugaliei).

10.09.2021
București
Rezidența BRD Scena9

Ediția Privind spre viitor, privind în trecut #14 susținută de coregraful german Martin Nachbar va pune accentul pe conceptele și reflecția artistului în lucrul cu istoria și reconstituirea unor piese istorice, stabilitatea procesului de amintire și a materialului care urmează a fi recuperat în timpul procesului de cercetare, indicii, elemente declanșatoare și dovezi, precum și modul în care acestea se modifică sau devin altceva în articularea unui conținut coregrafic.

8–10.10.2020
online

Al doilea eveniment regional organizat de Institutul Prezentului, Fără pagină. Cum să revizitezi istoria la plural? reflectă pe marginea unor aspecte specifice ale istoriei artistice recente în spațiul est-european și internațional, aspecte determinate de o înțelegere plurală a faptelor istorice. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Július Koller Society (Bratislava) și Institutul Polonez (București).

24.09.2020
București
Rezidența BRD Scena9

Ediția Privind spre viitor, privind în trecut #13 este dedicată Festivalul Internațional de Artă Vie AnnART (1990–1999), care în contextul artei românești a anilor 1990, are un rol crucial contribuind într-un mod conștient, coerent și consistent, pe de o parte, la deschiderea scenei de artă din România către spațiul internațional și, pe de altă parte, la promovarea publică a unui tip de artă, a performance-ului.

17.09.2020
București
Rezidența BRD Scena9

Ediţia Privind spre viitor, privind în trecut #12 este dedicată Grupului Euroartist București. Fondat la București de artiștii Olimpiu Bandalac și Teodor Graur, în ciuda perioadei scurte, dar intense a activității sale (1994–1995), Grupul Euroartist București a pus în evidență o artă critică bazată pe spontaneitate, (auto)ironie, absurd și pe o deconstrucție a unor reprezentări, clișee, atitudini și mecanisme colective prezente în societatea românească…

09.07.2020
online

Seria vară-toamnă 2020 de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut urmărește să aducă în discuție demersuri artistice din urmă cu aproape 30 de ani, împreună cu contextul acestora, colective artistice (temporare) sau inițiative solitare ca soluții pentru un început de acțiune, uneori utopică, într-un teren neumblat pînă atunci. Istoriile artiștilor, adeseori invizibile…

12-15.05.2020
online

Anunț doar în versiune engleză. The 2020 edition of the IP Collegium engages participants in an online reflection process. The exploration will be guided by a presentation of works to reflect on the specificities of the time and space of artworks for exhibition, for theatre, for public spaces and how they condition the artworks production and their experience in Public.

30.01.2020
București
Rezidența BRD Scena9

Prezentarea se va concentra asupra proceselor, politicilor și abordărilor care au construit programul de schimburi teatrale între Marea Britanie și România comunistă în timpul Războiului Rece pentru a încadra evenimente precum participarea Romaniei ȋn cadrul festivalului de la Edinburgh din 1971 ȋn aria mai largă a circulaţiilor caracteristice culturii teatrale a Războiului Rece.

23.01.2020
București
Rezidența BRD Scena9

Institutul Prezentului (IP) prezintă o nouă ediție a seriei de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut, în cadrul evenimentelor conexe asociate expoziției 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971, deschisă la Muzeul Național de Artă al României în perioada 7 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020.

10.01-29.02.2020
online

„24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969-1971” cumulează peste 2 ani de cercetare întreprinsă în diverse arhive și colecții publice și private din țară și străinătate, biblioteci, interviuri cu artiști, un eveniment gîndit ca parte a unei serii de proiecte expoziționale care vizează arta și cultura românească a anilor 1960 și 1970.

14.12.2019
Muzeul Național de Artă al României

În cadrul acestui atelier vom explora lumea artiștilor care lucrează cu idei și concepte drept unelte și vom încerca să răspundem la o serie de întrebări precum: Cum arată un gînd complicat? Cum arată o idee spontană? Cum pot desena o stare pe care nu știu să o descriu cu cuvinte? Copiii vor parcurge o serie de exerciții de gîndire abstractă pornind de la discuții și comentarii asupra lucrărilor expuse și ajungînd la experimente practice, respectiv desene de mari dimensiuni lucrate în echipă.

7.12.2019
18.01.2020
Muzeul Național de Artă al României

Poate o să vă întrebați cum se contruiește și cum arată pînă la urmă acest oraș întors pe dos? Dacă vreți să încercați un răspuns, haideți să trasăm împreună relațiile dintre locuitori, acțiunile lor și locurile în care se petrec. Vom proiecta împreună un oraș nou, început în sens invers, de la legături și relații, nu de la obiecte și spații.

15.11.2019
Muzeul Național de Artă al României

Institutul Prezentului (IP) prezintă o nouă ediție a seriei de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut, a doua din seria evenimentelor conexe asociate expoziției 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969-1971 deschisă de la Muzeul Național de Artă al României în perioada 7 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020, dar și în legătură directă cu reinterpretarea piesei Geneză a coregrafei Miriam Răducanu, realizată de artista Mădălina Dan special pentru expoziție.

15.11.2019, 19:00
British Council Romania

Institutul Prezentului (IP) prezintă o nouă ediție a seriei de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut, prima din seria evenimentelor conexe asociate expoziției 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969-1971 deschisă de la Muzeul Național de Artă al României în perioada 7 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020.

2019, 7.11, 9.11, 10.11, 15.11, 16.11, 8.12
2020, 25.01
Muzeul Național de Artă al României

Institutul Prezentului deschide în cadrul programelor sale un palier de acțiune dedicat revizitării unor lucrări și evenimente care au marcat peisajul artistic local în zona dansului modern și contemporan. În 2019, Institutul prezintă un eveniment performativ bazat pe o reinterpretare a piesei Geneză a coregrafei Miriam Răducanu, realizată de artista Mădălina Dan.

7.11.2019–2.2.2020
București, Muzeul Național de Artă al României

Institutul Prezentului și Muzeul Național de Artă al României deschid expoziția 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971. Acesta este primul eveniment dintr-un ciclu conceput de Institutul Prezentului și dedicat artei vizuale și performative a anilor 1960 și 1970 în România.
Artiști: Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Șerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Șetran, Grupul Sigma

 

10.10.2019
București

Institutul Prezentului (IP) prezintă a șasea ediție a seriei de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut, a doua dedicată întrebărilor deschise de istoria recentă a artei textile în spațiul est-european și internațional în perioada 1960–1980, perioadă ce determină o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul de utilizare, interpretare și chestionare teoretică și artistică a mediului

26.09.2019
București

Institutul Prezentului anunță un nou eveniment ca parte a seriei de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut. Al cincilea eveniment din cadrul seriei este dedicat întrebărilor deschise de istoria recentă a artei textile în spațiul est-european și internațional în perioada 1960–1980, perioadă ce determină o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul de utilizare, interpretare și chestionare teoretică și artistică a mediului.

30.07.2019
București

Institutul Prezentului lansează la final de iulie noile numere ale seriei Parkour de micro-publicații în format bilingv română-engleză, dedicate artiștilor: Lucian Mețianu, Diet Sayler, Miriam Răducanu (ediția a doua, revizuită). Evenimentul va avea loc pe 30 iulie, de la ora 19:00 la Modul Cărturești.

23.05.2019
București

Institutul Prezentului (IP) prezintă ca parte a seriei sale de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut un artist talk avînd-o ca invitată pe coregrafa portugheză Vera Mantero. Evenimentul este organizat în conexiune cu atelierul de o săptămînă susținut de artistă în cadrul Collegium — un nou palier de acțiune a programului educațional al Institutului, avînd în centru preocuparea artiștilor pentru pedagogie și pentru alte forme de reflecție asupra procesului de lucru.

25.03.2019
București

Institutul Prezentului (IP) continuă în 2019 seria de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut. Al treilea eveniment din cadrul seriei este dedicat întrebărilor deschise de istoriile recente ale performance-ului în arta est-europeană, care incită la o chestionare teoretică a paradigmelor de interpretare ale acestui mediu artistic. Cele două conferințe pledează în favoarea unei recitiri contextualizate a artei performance-ului din regiune…

20-24.05.2019
București

English version only. IP—The Institute of the Present introduces COLLEGIUM—a new layer of action within its educational programme centred on the artists’ engagement with pedagogy and other forms of reflection upon the process of working. With each edition conceived in the form of a week-long workshop for professionals from Romania and the countries of Eastern Europe, COLLEGIUM puts forward a knowledge-resource space, advocating for a confrontational field featuring a variety of practices of performance and visual arts…

02-03.11.2018
București

IP — Institutul Prezentului anunţă prima Întîlnire Regională din cadrul programului său de cercetare, dedicată istoriei artei postbelice în Europa de Est, abordată din perspectiva cîmpului referenţial al fiecărei culturi locale. Conferinţa derulată pe durata a două zile aduce împreună specialiști și cercetători recunoscuţi din regiune și nu numai. Evenimentul va fi organizat bianual, abordînd de fiecare dată o altă tematică.

17.10.2018
București

Institutul Prezentului (IP) continuă în cadrul proiectului Atlas de istorie personală seria de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut. Pornind de la o examinare atentă a interesului artiștilor pentru istoricizare, pentru regîndirea unor modele și narațiuni aparținînd istoriei artei și culturii, pentru explorarea unei dimensiuni dialogice asupra trecutului și a unei concepții subiective asupra viitorului, proiectul prezintă publicului abordări inovatoare din practica și teoria artistică recentă.

11-15.11.2017
Timișoara
Cluj
Iași
București

Institutul Prezentului lansează în luna noiembrie primele numere ale seriei Parkour — o colecție de micro-publicații de artist, în format bilingv română-engleză, dedicate artiștilor Miriam Răducanu, Octavian Nemescu, Ion Grigorescu, Constantin Flondor, Lia Perjovschi.

03-06.10.2017
București

Institutul Prezentului (IP) deschide seria atelierelor Lumea potrivit lui…, o componentă a proiectului Atlas de istorie personală. În cadrul acestor ateliere intenția artistică reprezintă un termen-cheie în investigarea și citirea vocabularului de practici artistice generate într-un anume context cultural. Fiecare atelier urmează un scenariu, o coregrafie a arhivelor personale, precis organizate împreună cu fiecare dintre artiști, în jurul unor teme sau concepte-cheie.

27.09.2017
București

Institutul Prezentului (IP) lansează seria de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut. Centrate pe o serie de aspecte dedicate canoanelor istorice ale artei și producției artistice, modului în care se desfășoară transferul, recepția și circulația conținuturilor, materialelor și ideilor într-un context cultural sau într-o realitate geopolitică dată, conferințele urmăresc să deschidă o dezbatere despre viața de apoi a istoriilor și rolul asumat de artist în remodelarea înțelegerii noastre cu privire la un viitor posibil.

2017

Institutul Prezentului (IP) își începe în 2017 programul de cercetare și educațional dedicat consemnării unor fapte și evenimente, obiecte și situaţii artistice care au definit istoria artelor vizuale și performative din România începînd cu sfîrșitul anilor 1960 și pînă în prezent, cu proiectul Atlas de istorie personală.