10.10.2019
București

Institutul Prezentului (IP) prezintă a șasea ediție a seriei de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut, a doua dedicată întrebărilor deschise de istoria recentă a artei textile în spațiul est-european și internațional în perioada 1960–1980, perioadă ce determină o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul de utilizare, interpretare și chestionare teoretică și artistică a mediului

26.09.2019
București

Institutul Prezentului anunță un nou eveniment ca parte a seriei de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut. Al cincilea eveniment din cadrul seriei este dedicat întrebărilor deschise de istoria recentă a artei textile în spațiul est-european și internațional în perioada 1960–1980, perioadă ce determină o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul de utilizare, interpretare și chestionare teoretică și artistică a mediului.

30.07.2019
București

Institutul Prezentului lansează la final de iulie noile numere ale seriei Parkour de micro-publicații în format bilingv română-engleză, dedicate artiștilor: Lucian Mețianu, Diet Sayler, Miriam Răducanu (ediția a doua, revizuită). Evenimentul va avea loc pe 30 iulie, de la ora 19:00 la Modul Cărturești.

23.05.2019
București

Institutul Prezentului (IP) prezintă ca parte a seriei sale de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut un artist talk avînd-o ca invitată pe coregrafa portugheză Vera Mantero. Evenimentul este organizat în conexiune cu atelierul de o săptămînă susținut de artistă în cadrul Collegium — un nou palier de acțiune a programului educațional al Institutului, avînd în centru preocuparea artiștilor pentru pedagogie și pentru alte forme de reflecție asupra procesului de lucru.

25.03.2019
București

Institutul Prezentului (IP) continuă în 2019 seria de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut. Al treilea eveniment din cadrul seriei este dedicat întrebărilor deschise de istoriile recente ale performance-ului în arta est-europeană, care incită la o chestionare teoretică a paradigmelor de interpretare ale acestui mediu artistic. Cele două conferințe pledează în favoarea unei recitiri contextualizate a artei performance-ului din regiune…

20-24.05.2019
București

English version only. IP—The Institute of the Present introduces COLLEGIUM—a new layer of action within its educational programme centred on the artists’ engagement with pedagogy and other forms of reflection upon the process of working. With each edition conceived in the form of a week-long workshop for professionals from Romania and the countries of Eastern Europe, COLLEGIUM puts forward a knowledge-resource space, advocating for a confrontational field featuring a variety of practices of performance and visual arts…

02-03.11.2018
București

IP — Institutul Prezentului anunţă prima Întîlnire Regională din cadrul programului său de cercetare, dedicată istoriei artei postbelice în Europa de Est, abordată din perspectiva cîmpului referenţial al fiecărei culturi locale. Conferinţa derulată pe durata a două zile aduce împreună specialiști și cercetători recunoscuţi din regiune și nu numai. Evenimentul va fi organizat bianual, abordînd de fiecare dată o altă tematică.

17.10.2018
București

Institutul Prezentului (IP) continuă în cadrul proiectului Atlas de istorie personală seria de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut. Pornind de la o examinare atentă a interesului artiștilor pentru istoricizare, pentru regîndirea unor modele și narațiuni aparținînd istoriei artei și culturii, pentru explorarea unei dimensiuni dialogice asupra trecutului și a unei concepții subiective asupra viitorului, proiectul prezintă publicului abordări inovatoare din practica și teoria artistică recentă.

11-15.11.2017
Timișoara
Cluj
Iași
București

Institutul Prezentului lansează în luna noiembrie primele numere ale seriei Parkour — o colecție de micro-publicații de artist, în format bilingv română-engleză, dedicate artiștilor Miriam Răducanu, Octavian Nemescu, Ion Grigorescu, Constantin Flondor, Lia Perjovschi.

03-06.10.2017
București

Institutul Prezentului (IP) deschide seria atelierelor Lumea potrivit lui…, o componentă a proiectului Atlas de istorie personală. În cadrul acestor ateliere intenția artistică reprezintă un termen-cheie în investigarea și citirea vocabularului de practici artistice generate într-un anume context cultural. Fiecare atelier urmează un scenariu, o coregrafie a arhivelor personale, precis organizate împreună cu fiecare dintre artiști, în jurul unor teme sau concepte-cheie.

27.09.2017
București

Institutul Prezentului (IP) lansează seria de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut. Centrate pe o serie de aspecte dedicate canoanelor istorice ale artei și producției artistice, modului în care se desfășoară transferul, recepția și circulația conținuturilor, materialelor și ideilor într-un context cultural sau într-o realitate geopolitică dată, conferințele urmăresc să deschidă o dezbatere despre viața de apoi a istoriilor și rolul asumat de artist în remodelarea înțelegerii noastre cu privire la un viitor posibil.

2017

Institutul Prezentului (IP) își începe în 2017 programul de cercetare și educațional dedicat consemnării unor fapte și evenimente, obiecte și situaţii artistice care au definit istoria artelor vizuale și performative din România începînd cu sfîrșitul anilor 1960 și pînă în prezent, cu proiectul Atlas de istorie personală.