• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Weekendul de deschidere: Performing 89

7–9.9.2023
Timișoara

Weekendul de deschidere
PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE
O expoziție Institutul Prezentului

7-9 septembrie 2023
FABER, Splaiul Peneș Curcanul 4–5, Timișoara

Eveniment de deschidere cu acces liber co-organizat împreună cu FABER
pentru expozițiile PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE și BRIGHT CITYSCAPES: Semnalizatoare
— Designul nu este un Panou de Bord

7.9.2023, 18:00 | vernisaj PERFORMING 89 (spațiul I)
7.9.2023, 18:30 | vernisaj BRIGHT CITYSCAPES (spațiile II și III)
7.9.2023, 19:30 | concert indie & electro cu Șuie Paparude & Zimbru (co-organizat cu FABER & UPT, curtea FABER)
8–9.9.2023, 13:00 & 18:00 | tururi ghidate PERFORMING 89 (spațiul I)
8–9.9.2023, 12:00 & 19:00 | tururi ghidate BRIGHT CITYSCAPES (spațiile II și III)
9.9.2023, 17:00 | Dezbatere despre rolul colaborărilor care aduc împreună cercetarea și designul, moderată de Martina Muzi și Aric Chen cu: Nadine Botha, Loredana Gaiță, Oana Simionescu și Alina Șerban
7.9–22.10.2023 | Raftul artiștilor Performing 89 @ librăria La Două Bufnițe

Perioadă expoziție: 7 septembrie–22 octombrie 2023
Orar vizitare: miercuri–duminică, 12:00–20:00

Institutul Prezentului prezintă în perioada 7 septembrie – 22 octombrie 2023 expoziția PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE, găzduită de FABER în Timișoara. Expoziția asociază cîteva dintre poveștile complicate ale anilor nouăzeci născute în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989. Pornind de la moștenirea decadei și restrîngîndu-și aria de cercetare la traiectoriile istorice diferite pe care s-au înscris țări precum România, Ungaria și Serbia, PERFORMING 89 urmărește liniile de intersecție ale acestor realități diverse care au cunoscut euforia și rebeliunea, degradarea  și transformarea, războiul și demistificarea. Expoziția prezintă o selecție de lucrări în medii diverse, care, privite retrospectiv, se situează între cercetarea documentară și cea artistică subiectivă.

Artiști: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălțianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme / Curator: Alina Șerban

Vernisajul este programat în 7 septembrie la ora 18:00 cu participarea artiștilor invitați și este urmat de un concert Șuie Paparude și Zimbru, care marchează deschiderea expozițiilor PERFORMING 89, organizată de Institutul Prezentului, și BRIGHT CITYSCAPES: Semnalizatoare — Designul nu este un Panou de Bord, organizată de FABER și Universitatea Politehnică Timișoara, care au loc în aceeași zi. Deschiderea include tururi ghidate și dezbateri programate în zilele de 8 și 9 septembrie 2023.

Șuie Paparude este una dintre primele trupe electronice din România, înființată în 1993. Fiind cel mai experimentat act de breakbeat românesc, grupul abordează un stil muzical alternativ new-wave. Sînt recunoscuți ca fiind clasicii muzicii electronice, avînd un sunet și un stil distinct, comparabil cu foarte puține alte trupe locale. În 2023, Șuie Paparude înseamnă: Michi, Dobrică, Junkyard.

Zimbru este una dintre cele mai promițătoare trupe de indie și art-rock din România. Aceștia combină voci elegante și moody, riff-uri synth analogice provocatoare cu texturi inedite și tobe analogice și electronice. Formată din patru prieteni: Teodora Retegan, Paul Bucovesan, Andrei Bobiș și Oana Pop, trupa Zimbru creează, prin muzica sa, povești nostalgice și ludice.

PERFORMING 89 face parte din proiectul „Uncensored Act” organizat de Institutul Prezentului în perioada 2021–2023.

Concept și direcție program: Ștefania Ferchedău
Concept și curator expoziție
: Alina Șerban
Management: Bianca Floarea, ZonaD
Arhitectură expoziție: Alex Todirică
Producție
: Paul Stoie, Paul Kerekes
Identitate vizuală: Daniel & Andrew Design Studio
Comunicare: Felicia Moga, Cecilia Gheorghe, Alina Doroș

Finanțatori: Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
Sponsori: Köber Industries, Crama Dealul Dorului, Siniat
Cu sprijinul: Goethe Institut București, Foundation for Contemporary Arts Emergency Grants
Partener principal: FABER
Parteneri: Art Encounters, La Două Bufnițe, Ordinul Arhitecților din România Filiala Timiș, Beta — Bienala Timișoreană de Arhitectură
Parteneri logistici: Galeria Plan B, Salonul de Proiecte, Muzeul Cineastului Amator, Kodex, Fundația EUROTRANS
Parteneri media: rfi România, Cărturești Timișoara, Radio România Cultural

Credit imagine: Iosif Király, din seria “Indirect (România),” 1990–1999

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Institutul Prezentului