• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

ACESTA NU ESTE UN SPAŢIU | Intervenţie: Anamaria Pravicencu

05.11.2022
București

ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU
INTERVENȚIE: ANAMARIA PRAVICENCU

sîmbătă, 5 noiembrie 2022

Open House:16:00–20:00
Performance: 18:00

Erou Ion Călin 19, București

În cadrul ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU, continuăm seria de intervenții artistice „Mimînd/minînd normalitatea”, dedicate spațiului în care activează Institutul Prezentului, cu performance-ul sonor al artistei Anamaria Pravicencu, evenimentul urmînd a avea loc pe 5 noiembrie.

___

„Citind interviurile cu Lia Perjovschi și Miriam Răducanu din colecția Parkour, mi-au atras atenția intensitățile verbului și, uneori, ezitările afirmării de sine. Le-am izolat și le-am privit ca atare, detașate de context și lăsînd contradicțiile să se manifeste. Valurile de voință, perseverență, încredere, mîndrie, îndoială sau oboseală, în formă pură și eliberate de asocieri sistematice, sînt revelate de persistența unei voci unice, solitare, care rezonează în multiple posibilități și bîntuie memoria și percepția.”

ANAMARIA PRAVICENCU propune pentru ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU un performance sonor inspirat de întîlnirea cu publicațiile din colecția Parkour. Urmînd a ocupa sonor spațiul Institutului Prezentului, performance-ul artistei este strîns legat de preocupările ei pentru intervențiile sonore site-specific și field recording, dar și de modul în care vizualul și cuvîntul pot declanșa experiențe și evenimente sonore. Amprenta cuvîntului, așa cum îl percepe Anamaria Pravicencu, reverberează din interiorul unor cărți-obiect prin vocea și forța interioară a celor care îl rostesc.
___

Open House propune întîlniri lunare în jurul programului editorial P+4 Publications, cu intenţia nu doar de a deschide accesul către aceste publicaţii, de a le oferi o „nouă viaţă” și de a lărgi comunitatea de iubitorilor cărţii de artă, ci și de a angaja zona editorială pe un nou teren, cel al performativităţii. Open House este cadru informal de întîlnire și dialog în care vizitatorii spaţiului pot răsfoi titlurile P+4 Publications și pot discuta cu artiștii și autorii lor.

În cadrul iniţiativei ACESTA NU ESTE UN SPAŢIU, Institutul Prezentului propune o serie de acţiuni derulate în propriul spaţiu de lucru din București, care își îndreaptă atenţia asupra prezentului, pornind de la modul în care platformele artistice independente și artiștii aleg să răspundă energiilor unui context în care activează. ACESTA NU ESTE UN SPAŢIU este gîndit ca zonă de dialog, de împărtășire a unor experienţe individuale și colective ce nu se desfășoară pe terenul septic al white cube-ului, ci într-un spaţiu de lucru de 50 mp. Demers conceput de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău în cadrul platformei de resurse artistice și teoretice Institutul Prezentului.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Identitate: Daniel & Andrew Design Studio (Andrei Turenici)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Contact: ip@institutulprezentului.ro

Institutul Prezentului