• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Dan Mihălțianu: Flying Radio

05.12.2024
București

DAN MIHĂLȚIANU: FLYING RADIO

Open House: joi, 05.12.2024, 17:00–21:00

în asociere cu expoziția „Afișul românesc în anii ’90”
Institutul Prezentului, Erou Ion Călin 19, București

„Flying Radio” (1989–2024) este un proiect despre capacitatea radioului de a eleva spiritele, de a influența cursul istoriei și de a transcende spațiul și timpul. Dan Mihălțianu utilizează o serie de aparate radio care emit înregistrări ale unor momente politice, sociale și culturale cruciale sau importante istoric, din diverse zone geografice și momente în timp.

Aparatele fac parte dintr-o serie de instalații, dar în același timp sînt obiecte care pot fi expuse independent.

Receptorul radio „Carmen” produs de Întreprinderea Electronică București a fost folosit în timpul evenimentelor din decembrie 1989 din România care au dus la răsturnarea regimului Ceauseșcu. O selecție de 30 de minute din înregistrările audio live de la Radio-Televiziunea Română, realizate de artist în perioada 21–26 decembrie 1989, se aud în buclă din difuzorul aparatului, reînviind momentele dramatice ale acelui timp.

În decembrie 2024, aparatul este „Radio-in-Residence” la Institutul Prezentului în București.

Lucrările lui DAN MIHĂLŢIANU (n. 1954, București) se situează la intersecţia dintre istoria oficială și istoria personală, fiind circumscrise unei practici artistice care cercetează de o manieră discursivă și analitică frontierele dintre artă și politică. Pentru Mihălţianu, studierea diverselor sfere ale existenţei umane, individuală sau de grup, și consemnarea evenimentelor care perturbă și modifică corpul social într-un anumit timp se face din perspectiva unei istorii indiferente, așa cum însuși artistul o definește. Istoria indiferentă este acordată la specificitatea unui context, la evenimentele majore prin care trece, fiind rezultat al întîlnirilor punctuale dintre momentele oficiale si cele personale.

Eveniment organizat în cadrul proiectului „Camera din spate”. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Institutul Prezentului