AFIȘUL ROMÂNESC ÎN ANII ’90
24 octombrie–7 decembrie 2024
deschidere: 24 octombrie 2024, 18:00–21:00
orar vizitare: joi-vineri, 16:00–20:00 & cu programare
Institutul Prezentului
Erou Ion Călin 19, București
Institutul Prezentului deschide publicului spre vizionare un proiect de cercetare aflat în dezvoltare dedicat Afișului românesc în anii ’90. Proiectul propune un parcurs arhivistic dedicat evoluției scenei culturale și artistice din România după 1989 din perspectiva tipului de comunicare vizuală și mesaj diseminat prin intermediul afișului. Afișul nu este numai un instrument de promovare specifică și țintită către anumite categorii de public, ci și un document observațional prin intermediul căruia putem decela o serie de teme, problematici și discursuri care au circulat la un moment dat în contextul cultural local. În cazul de față, cercetarea întreprinsă în diferite arhive instituționale și private prezintă o serie de afișe realizate în anii 1990 (în principal de artiști vizuali), alăturarea lor în formatul unei expoziții documentare în spațiul Institutului Prezentului din București oferind vizitatorilor posibilitatea de a observa dinamica teritoriului cultural în acei ani, ansamblul variat de preocupări și direcții artistice sau curatoriale.
Afișele sînt produsele unui context, ele constituind și o formă de vizualizare a unor etape, de dezvoltare sau de regres. Dincolo de logica comunicațională, de designul specific ce contribuie la promovarea unui eveniment, afișul nu trebuie privit ca un simplu obiect colateral, dimpotrivă. Interesul acestei inițiative de dimensiuni restrînse a Institutului Prezentului este de a urmări evoluția acestui mediu în raport direct cu evoluția societății, a contextului artistic românesc de după 1989, urmînd ca odată cu finalizarea următoarelor etape ale proiectului demersul să capete o formă tipărită.
Pe durata proiectului Afișul românesc în anii ’90 vizitatorii pot viziona seria de interviuri Parkour dedicate anilor ’90 cu Judit Angel, Teodor Graur, Iosif Király, Dan Mihălțianu, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi și Grupul Marginalii, iar în data de 28 noiembrie spațiul Institutul Prezentului va găzdui o intervenție sonoră a artistei Maria Balabaș.
Expoziția este deschisă în perioada 24 octombrie – 7 decembrie 2024, joia și vinerea, între 16:00-20:00, cu ocazia unor evenimente speciale și cu programare whatsup la +40 740 300 124 sau ip@institutulprezentului.ro.
Afișul românesc în anii ’90
un proiect Institutul Prezentului (Alina Șerban & Ștefania Ferchedău)
text de Alina Șerban
vizual de Ioana Petcu
Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Muzeul Național al Țăranului Român, București
Surse/Arhive: Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Arhiva de imagine a Muzeului Național al Țăranului Român, București; kinema ikon/ Călin Man; arhiva personală Adriana Popescu și arhiva Teatrului Național București; Galeria Plan B, Dan Mihălțianu, Dan Perjovschi
Mulțumiri: Serioja Bocsok, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Alex Oberlander, Miklos Onucsan, Adriana Oprea, Iris Șerban
IP — Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative concepută de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.
Eveniment parte din „Camera din spate”, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.