• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Lumea potrivit lui… Pasaje de istorie orală

17–18.02.2023
Timișoara

Lumea potrivit lui…
Pasaje de istorie orală

17–18 februarie 2023
program vizitare: 12:00–19:00

Casa Artelor
Episcop Augustin Pacha 8, Timișoara

Institutul Prezentului expune o serie de filme-interviu cu Adriana Babeți (despre Grupul Sigma), Livius Ciocârlie (despre Roman Cotoșman), Ingo Glass, Diet Sayler, Laurențiu Ruță, Dan Mihălțianu, George Săbău. Filmele sînt realizate în cadrul „Parkour Video”, un program dedicat introducerii și discutării unor lucrări și evenimente esenţiale pentru istoria recentă a artei și culturii românești, pentru evoluţia specifică a creaţiei personalităţilor artistice în focus. Programul propune o serie de  scurte documentare-interviu realizate cu participarea artiștilor, a unor istorici de artă sau scriitori invitaţi. Similar seriei de interviuri tipărite „Parkour”, corespondentul digital al acestora reprezintă un format de istorie orală, un parcurs concentrat de teme, momente și evenimente, împreună cu contextul acestora, care se regăsesc în diverse configuraţii în proiectele de cercetare, expoziţionale și editoriale realizate de Institutul Prezentului. „Parkour Video” oferă acces nemediat la ideile care au configurat opera artiștilor, dar și la istoriile acestora rămase vii în memoria martorilor din epocă.

Interviurile parte a programului prezentat în zilele de 17 și 18 februarie, între 12:00 și 19:00, de Institutul Prezentului la Casa Artelor cu ocazia deschiderii Timișoara 2023 au fost realizate în perioada 2021–2022 de istoricul de artă Alina Șerban, iar filmele sînt realizate cu participarea artiștilor video Andreea Lăcătuș și Dan Iordache, cu un vizual al seriei realizat de Sebastian Pren. Filmele au o durată cuprinsă între 10-15 minute fiecare și sînt subtitrate în limba engleză, iar accesul la eveniment este liber.

În spațiul dedicat la Casa Artelor se va regăsi și o instalație cu titlurile din seria P+4 Publications de la Institutul Prezentului. P+4 Publications este un program editorial independent dedicat fotografiei, artei și arhitecturii românești contemporane, explorînd mediul cărţii ca punct de întîlnire între cercetarea teoretică, experimentul în design grafic și ideile și subiectele abordate de artiști în practica lor.

IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

Programul „Uncensored Act”, în cadrul căruia este prezentat evenimentul, are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Partener eveniment: Casa Artelor | Direcția județeană pentru cultură Timiș. Vizual: Daniel & Andrew Studio

Contact: ip@institutulprezentului.ro

Institutul Prezentului