În „Exerciții de orientare”, Mihai Iepure-Górski și Răzvan Anton propun un alt fel de tur ghidat al Bucureștiului, printr-o incursiune alături de Andrei Ursu într-o istorie personală și colectivă, în locurile și istoria tumultoasă a lui decembrie ’89 și a anilor 1990, dar nu numai. „Exercițiile de orientare” întreprinse de artiști presupun activităţi ce au în vedere deslușirea și orientarea în terenul moștenit (istoric) și în contextul socio-politic în care (ne străduim să) funcţionăm.
Ca într-un vis, unde totul este posibil, prezent, prezență, unde trase separate ale trecutului, prezentului și viitorului se întrețes, se desfășoară simultan, unde ce e personal devine colectiv, individul se preschimbă în comunitate, protagonistul nostru, Andrei Ursu, fiul dizidentului Gheorghe Ursu ucis de Securitatea comunistă și fost director științific al Institutului Revoluției, marchează un traseu în Bucureștiul natal în care fuzionează memoria personală și a familiei cu evenimente locale recente care au dus la răsturnarea regimului comunist și la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Lucrarea a fost dezvoltată în cadrul unei rezidențe Institutul Prezentului în luna mai și este prezentată în 14 noiembrie în varianta finală, cu subtitrare în limba engleză. Camera: Daniel Oprea, mulțumiri; Oana Muntean @ Kolectiv Film. Fotografie: Răzvan Anton.
RĂZVAN ANTON (n. 1980, Cluj) a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj (Grafică) și Camberwell College of Arts Londra (MA Drawing). Predă la Universitatea de Artă și Design Cluj din 2010 și a făcut parte din colectivul de artiști al Fabricii de Pensule. A fost implicat în proiectul de arhivare digitală a Arhivei Minerva. Între 2019–2021 a co-curatoriat programul de arte vizuale al Fabricii de Pensule, alături de Mihai Iepure-Górski. Actualmente face parte din echipa de coordonare a proiectului de arhivare digitală a colecţiei de fotografie a lui Deák Ferenc din cadrul Arhivei Minerva Cluj.
MIHAI IEPURE-GÓRSKI (n. 1982, Alba-Iulia). Este absolvent al Academiei de Artă și locuiește la Cluj-Napoca. Lucrează într-o varietate de medii încercînd să evite să cadă pradă acestora, revine însă adesea la o metodă de lucru care implică parteneriate cu alţi practicieni din varii domenii artistice. Face parte din colectivul de artiști al Fabricii de Pensule din 2014. Între 2019–2021 a co-curatoriat și coordonat programul de Arte Vizuale al Fabricii de Pensule, alături de Răzvan Anton. Practica sa curatorială continuă în parteneriate cu varii organizaţii, cum ar fi Electroputere Plus, Minitremu.
Eveniment organizat în cadrul proiectului „Camera din spate”. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.