• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

IP Apel de rezidențe: Lucrări istorice în contexte educaționale

03.07.2022
dată limită înscriere
online

IP COLLEGIUM: APEL PROGRAM DE REZIDENȚE
Lucrări istorice în contexte educaționale

dată limită înscriere: 3 iulie 2022

IP — Institutul Prezentului (București) lansează un apel de rezidențe dedicat cercetării și rediscutării unor lucrări create în a doua parte a anilor 1980 și la începutul anilor 1990 în România, țările fostei Iugoslavii și Ungaria, împreună cu contextele acestora, urmărind colectivele artistice (temporare) și inițiativele solitare ca soluții pentru noi gesturi, uneori utopice la vremea lor.

Apelul este deschis artiștilor din orice țară din Europa care lucrează în domeniile arte vizuale, performance, teatru, muzică sau dans. Aceștia pot investiga lucrarea propusă printr-un proces de cercetare individual și o perioadă de lucru la Timișoara, în octombrie 2022, care include un atelier educațional ai căror participanți vor face parte dintr-o grupă de vîrstă aleasă de artiști pentru proiectul lor (elevi de gimnaziu sau liceu, studenți, vîrstnici etc.). Scopul este ca în jurul lucrării propuse să fie generate experiențe diverse pentru grupuri diferite de participanți. Un potențial efect al programului este ca procesul de lucru și rezultatele acestuia să fie ulterior dezvoltate în conexiune cu expoziția „Performing 89” ce va fi organizată în 2023 de Institutul Prezentului în cadrul programului „Uncensored Act”, parte a programului cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii.

„Performing 89” este o expoziție dedicată mișcărilor artistice de la intersecția istorică a anului 1989 în România, Ungaria și țările fostei Iugoslavii, urmărind să discute angajamentul public al artistului la turnura anilor 1990 dintr-o perspectivă comparativă. Expoziția are în vedere o privire înspre sfera publică, analizînd practicile și modalitățile de semnificare ale gesturilor artistice ca propuneri de asamblare a unor mesaje critice/politice/analitice cu privire la felul în care realitatea a fost modelată sub marca socialismului real și reconfigurată (haotic) în perioada tranziției către capitalism lucid. Performing 89 se oprește deopotrivă asupra diferitelor strategii de istoricizare și auto-istoricizare în spațiul ex-comunist, de reflecție pe marginea prezentului trăit și de evocare a modului în care artistul și-a imaginat lumea și și-a propus, simbolic, să o corecteze sau s-o facă auzită.

DETALII REZIDENȚE ȘI ÎNSCRIERE
Programul de rezidențe este deschis artiștilor din orice țară din Europa care lucrează domeniile arte vizuale, performance, teatru, dans sau muzică. Dosarul de înscriere trebuie să conțină: descrierea proiectului — 1 pagină, cu detalii despre lucrarea istorică aleasă și metodologia propusă pentru cercetare; biografie — 20 rînduri; portofoliu de proiecte. Artiștii din România pot depune aceste documente în limba română. Dosarul trebuie trimis la adresa ip@institutulprezentului.ro pînă la data de 3 iulie 2022.

Două propuneri vor fi selectate de echipa Institutului Prezentului, iar rezultatele vor fi anunțate în data de 8 iulie 2022. Organizatorii programului de rezidențe oferă: 1200 Euro brut onorariu de proiect, transport local/internațional (în limita a 300 Euro/ proiect), 10 zile cazare și spațiu de lucru în Timișoara. Perioada propusă pentru perioada de lucru în Timișoara este cuprinsă între 13 și 23 octombrie 2022.

Pentru mai multe detalii despre apel vă rugăm să ne scrieți la ip@institutulprezentului.ro.

IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

Programul „Uncensored Act” are în centru ideea de comunitate, acțiune și reflecție colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs conectat la istoria Timișoarei în contextul revoluției din 1989.

Proiectul face parte din „Programul Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Programul de rezidențe COLLEGIUM este organizat în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „Collegium: generații și colective artistice”. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partener: FABER.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Fotografie: Mădălina Dan interpretînd „Geneză”, de Miriam Răducanu, 1969–1970, în cadrul expoziției „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”, în data de 10 noiembrie 2019 la Muzeul Național de Artă al României.

Institutul Prezentului