TE AFLI AICI –> EU ȘI LINIA
atelier de improvizație și mișcare
sîmbătă, 8, 15 și 22 octombrie 2022, 11:00–13:00
Minitremu, Timișoara
Punct, linie, plan. Bun, și eu unde sînt? „Eu și linia” este un joc-atelier care pornește de la forme de bază (punctul și linia) și le transformă în spații și mișcări. Jucătorii descoperă și negociază, construind între concret și abstract. Adaugă linie. Mergi pe linie. Găsește o situație concretă cu linia. Mișcă-te ca linia. Empatizează cu linia.
Institutul Prezentului (IP) organizează în cadrul proiectului „Uncensored Act” un atelier deschis atît copiilor cu vîrste de peste 8 ani, cît și adulților, condus de coregrafa Mădălina Dan, pornind de la instalația „Eu și linia”. Cu ajutorul unor elemente și instrumente simple, prin amplasarea într-un spațiu dat și cu o serie de instrucțiuni de folosire, instalația este activată de participanții la atelier, care devin pe rînd jucători și observatori, experimentînd moduri în care mișcarea poate genera sens atît în acțiune, cît și în reprezentare vizuală. Instalația „Eu și linia” este concepută de o echipă artistică formată din Mădălina Dan, Ștefania Ferchedău, Maria Mandea, fiind acompaniată sonor de Mara Mărăcinescu, și este inspirată de practica coregrafei portugheze Vera Mantero.
Atelierele se vor desfășura în zilele de 8, 15 și 22 octombrie între 11:00–13:00. Doritorii se pot înscrie la https://forms.gle/b4wcXZqCUaAwxEkS6, alegînd una din zilele disponibile, iar participarea se face pe baza unei donații de 10 lei. Modulul este deschis unui număr de maximum 8 participanți / atelier.
Programul educațional și de mediere TE AFLI AICI organizat de Institutul Prezentului și conceput de Ștefania Ferchedău, cu activități dedicate atît copiilor, tinerilor, cît și adulților, cuprinde ateliere și prezentări de artist inspirate de practica și lucrările artiștilor, indiferent modul de expunere al acestora, fie el performativ, vizual sau în cărți dedicate. Programul aduce în centrul atenției cadrul experienţial și conceptual al artiștilor, revizitînd din diverse perspective și cu instrumentar specific activitatea acestora.
MĂDĂLINA DAN este absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București și a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București – secția coregrafie; tot la UNATC a absolvit și un master în scriere dramatică. A studiat în Berlin la HZT (Inter-University Dance Centre) la programul SoDA (Solo/Dance/Authorship). Lucrările sale au fost prezentate între altele la Springdance Festival Utrecht, Temps d’Images/Cluj, SouthBank Center & Chisenhale Dance Space/ Londra, Fabrik Potsdam, Hebbel am Uffer/ Berlin, TanzFabrik/Berlin, Tanzquartier Wien, Dance Theater Workshop/New York, Bienala de dans Lyon etc.
Parteneri: Minitremu, Indecis, The Secret Garden Bookshop
Suport producție și facilitare: Bianca Băilă
Vizual: Daniel & Andrew Studio (Andrei Turenici)
___
IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.
Programul „Uncensored Act” are în centru ideea de comunitate, acțiune și reflecție colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs conectat la istoria Timișoarei în contextul 1989.
Proiectul face parte din „Programul Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Atelierele „Eu și linia” sînt organizate în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „Time Exposure: caiete de mișcare”. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Contact: ip@institutulprezentului.ro