• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

IP Collegium 2023: Lucrări istorice în contexte educaționale

12.03.2023
dată limită înscriere
online

IP COLLEGIUM: APEL PROGRAM DE REZIDENȚE 2023
Lucrări istorice în contexte educaționale

dată limită înscriere: 12 martie 2023

IP — Institutul Prezentului (București) lansează ediția 2023 a apelului de rezidențe dedicat cercetării și rediscutării unor lucrări create la începutul anilor 1990 în România, Serbia și Ungaria, împreună cu contextele acestora, urmărind colectivele artistice (temporare) și inițiativele solitare ca soluții pentru noi gesturi, uneori utopice la vremea lor.

Apelul este deschis artiștilor din orice țară din Europa care lucrează în domeniile arte vizuale, performance, teatru, muzică sau dans. Aceștia pot investiga lucrarea propusă printr-un proces de cercetare individual și o perioadă de lucru la Timișoara, în mai 2023, care include un atelier sau un eveniment similar care să genereze o experiență a lucrării respective pentru studenți. Un potențial efect al programului este ca procesul de lucru și rezultatele acestuia să fie ulterior dezvoltate în conexiune cu expoziția „Performing 89. Stări de deziluzie” ce va fi organizată în toamna 2023 de Institutul Prezentului în cadrul programului „Uncensored Act”, parte a programului cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii.

„Performing 89. Stări de deziluzie” este o expoziție dedicată mișcărilor artistice de la intersecția istorică a anului 1989 în România, Serbia și Ungaria, urmărind să discute angajamentul public al artistului la turnura anilor 1990 dintr-o perspectivă comparativă. Expoziția are în vedere o privire înspre sfera publică, analizînd practicile și modalitățile de semnificare ale gesturilor artistice ca propuneri de asamblare a unor mesaje critice/politice/analitice cu privire la felul în care realitatea a fost modelată sub marca socialismului real și reconfigurată (haotic) în perioada tranziției către capitalism lucid. „Performing 89” se oprește deopotrivă asupra diferitelor strategii de istoricizare și auto-istoricizare în spațiul ex-comunist, de reflecție pe marginea prezentului trăit și de evocare a modului în care artistul și-a imaginat lumea și și-a propus, simbolic, să o corecteze sau s-o facă auzită.

DETALII REZIDENȚE ȘI ÎNSCRIERE
Programul de rezidențe este deschis artiștilor din orice țară din Europa care lucrează domeniile arte vizuale, performance, teatru, dans sau muzică. Dosarul de înscriere trebuie să conțină: descrierea proiectului — 1 pagină, cu detalii despre lucrarea istorică aleasă și metodologia propusă pentru cercetare; biografie — 20 rînduri; portofoliu de proiecte. Artiștii din România pot depune aceste documente în limba română. Dosarul trebuie trimis la adresa ip@institutulprezentului.ro pînă la data de 12 martie 2023.

Două propuneri vor fi selectate de echipa Institutului Prezentului, iar rezultatele vor fi anunțate în data de 15 martie 2023. Organizatorii programului de rezidențe oferă: 1200 Euro brut onorariu de proiect, transport local/internațional (în limita a 300 Euro/ proiect), cazare și spațiu de lucru în Timișoara. Perioada propusă pentru perioada de lucru în Timișoara este cuprinsă între 11 și 28 mai 2023.
Notă: Toți aplicanții vor fi informați asupra rezultatelor selecției, însă echipa artistică nu oferă feedback asupra dosarelor neselecționate.

Pentru mai multe detalii despre apel vă rugăm să ne scrieți la ip@institutulprezentului.ro.

IP — Institutul Prezentului (București) este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

Programul „Uncensored Act”, în cadrul căruia este prezentat evenimentul, are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Programul de rezidențe COLLEGIUM este organizat în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „COLLEGIUM. O posibilă istorie a invizibilului”. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri: MV Sci-Art Center, Indecis.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Fotografie: Artista Neda Kovinić & un grup de studenți revizitînd lucrarea “Tristețea” (1992–1993) a Grupului ŠKART în octobrie 2022 la Timișoara.

Institutul Prezentului