• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

studioBASAR: Atelier de Oraș. Efemer @ 24 de argumente

7.12.2019
18.01.2020
Muzeul Național de Artă al României

Atelierele 24 de argumente

studioBASAR: Atelier de Oraș. Efemer
7 decembrie 2019, 14:30–17:00
18 ianuarie 2020, 14:30–17:00

Muzeul Național de Artă al României
aripa Galeriei Naționale, Calea Victoriei 49–53

Institutul Prezentului organizează în cadrul expoziției 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971 o serie de ateliere pentru copii cu vîrste cuprinse în 10-12 ani.

Artiști prezentați în expoziție: Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Șerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Șetran, Grupul Sigma. Detalii despre expoziție.

Atelierul susținut de studioBASAR este derulat în zilele de 7 decembrie 2019, 14:30–17:00 și 18 ianuarie 2020, 14:30–17:00, și este deschis pentru un grup de maxim 15 copii/ sesiune. Participarea se face pe bază de înscriere pînă la completarea locurilor disponibile la https://forms.gle/Gfa4kMTaY56KZbeV9. Accesul la atelier se face pe baza biletului de expoziție: 2,5 lei / copii, 10 lei / adult.

O fereastră și niște pomi. Claxoane. Băltoace mari cu cer în ele. Sacoșe cu cartofi. Sacoșe cu roșii. Tramvaie zdrăngănite. Geamuri aburite. Haine groase. Doamna de la casă. Fiaaare vechi. Multe, foarte multe vrăbii. Nu vă supărați. Culoarea verde. Culoarea roșie. O tură de alergare ușoară. Vecina cu pisici. Uși mari, uși trîntite, uși automate. Soare cu dinți. Abur din țevi. Garduri. Roți dezumflate. Apă caldă. Zece lei. Circulați pe trotuarul de vizavi.

Toate astea fac împreună un oraș. Un oraș văzut nu ca o aglomerare de case și blocuri, statui și bulevarde, ci un oraș ca un ghem – de legături, de sunete, de mirosuri, de întîmplări și de amintiri. Poate o să vă întrebați cum se contruiește și cum arată pînă la urmă acest oraș întors pe dos? Dacă vreți să încercați un răspuns, haideți să trasăm împreună relațiile dintre locuitori, acțiunile lor și locurile în care se petrec. Vom proiecta împreună un oraș nou, început în sens invers, de la legături și relații, nu de la obiecte și spații.

Alex Axinte și Cristi Borcan au înființat în 2006 studioBASAR, care acționează atît ca studio de arhitectură, cît și ca practică spațială. studioBASAR urmărește să construiască formate intermediare care să permită colaborarea și participarea la realizarea unui oraș mai accesibil și mai drept, în timp ce se angajează în proiecte de educație aplicată. Proiecte precum „Atelierele de Spațiu Public” (începînd din 2011), „Școala de Oraș” (2015-2017) și „Social Craftmanship” (2016) vizează transformarea spațială directă prin folosirea de metode participative bazate pe autorul colectiv. Proiectele educaționale ale studioBASAR pun în valoare perspectiva cetățenilor tineri asupra orașului și le facilitează dreptul la oraș.

Alex Axinte este arhitect și lucrează de pe o poziție intermediară între educația aplicată, designul participativ și producția de cunoaștere civică. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București în 2004, iar în 2018 a terminat un master în Social Research la Sheffield Methods Institute (SMI), Universitea din Sheffield. Între 2006 și 2008 a fost asistent universitar la UAUIM, iar în prezent este doctorand și asistent universitar la Sheffield School of Architecture (SSoA), Universitatea din Sheffield.

Cristi Borcan este arhitect, doctorand și asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Este interesat de modurile prin care arhitectura poate oferi o platformă de colaborare pentru interogarea producerii și reproducerii spațiilor urbane și pentru înțelegerea orașului ca resursă colectivă pentru comunitate.

Expoziția 24 de argumente este realizată de Institutul Prezentului în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României și Arhiva Demarco, Edinburgh.

Cercetare și concept expozițional: Alina Șerban
Cercetare și direcție artistică: Ștefania Ferchedău

Finanţatori: Program cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii
Parteneri logistici:
 DHL International Romania, Hornbach
Cu sprijinul: British Council România, Rezidenţa BRD Scena9
Partener de comunicare:
 DC Communication
Parteneri media: Radio România Cultural, rfi România, Zeppelin
Disclaimer: Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Detalii la ip@institutulprezentului.ro

Sigma, Acțiune la rîul Timiș, 1976. Credit foto: Constantin Flondor, Doru Tulcan
Institutul Prezentului