• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU

18.06.2022
București
Open House #1
15:00–20:00

ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU
Open House #1

sîmbătă, 18 iunie 2022
15:00–20:00

Erou Ion Călin 19, București

Institutul Prezentului propune, începînd cu 2022, o serie de acțiuni derulate în propriul spațiu de lucru din București, care își îndreaptă atenția asupra prezentului, pornind de la modul în care platformele artistice independente și artiștii aleg să răspundă energiilor unui context în care activează.

ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU este un demers inspirat de starea de spirit a comunității artistice din România de astăzi, de strategiile specifice de intervenție/reinventare propuse de diversele platforme independente generatoare de cunoaștere, de practicile lor inovatoare, dar și de gesturile de solidaritate, de întrebările și reacțiile unor actori activi ai acestei comunități.

Propunerea de a vorbi despre „noi” din perspectiva unui conflict permanent existent între „mimarea” și „minarea” normalității, care a modelat (și modelează în continuare) felul în care sectorul independent s-a raportat la propriul rol, la propria subzistență și încercare de remediere a unor inadvertențe prezente în context local, vine într-un moment de reconfigurare a direcțiilor de lucru dezvoltate de Institutul Prezentului.

Demersul actual readuce totodată în discuție o așteptare recurentă pe scena artistică din România, identificată de actorii culturali ca o necesitate, și anume existența unui spațiu de tip white cube. ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU pune sub semnul întrebării importanța unui astfel de spațiu, propunînd în schimb un spațiu hibrid, activat din interior, un spațiu care nu țintește către elaborarea de noi strategii de expunere sau către forme sofisticate de discurs curatorial, ci către articularea unei zone autentice de viață comună, bazată pe ceea ce considerăm a fi principiile Institutului: Consemnează, Învață, Transferă. ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU este înainte de toate gîndit ca zonă de dialog, de împărtășire a unor experiențe individuale și colective ce nu se desfășoară pe terenul septic al white cube-ului, ci într-un spațiu de lucru de 50 mp.

În cadrul seriei Open House, care se deschide pe 18 iunie, se vor desfășura întîlniri lunare în jurul programului editorial P+4 Publications, cu intenția nu doar de a deschide accesul către aceste publicații, de a le oferi o „nouă viață” și de a lărgi comunitatea de iubitorilor cărții de artă, ci și de a angaja zona editorială pe un nou teren, cel al performativității. Open House este cadru informal de întîlnire și dialog în care vizitatorii spațiului pot răsfoi titlurile P+4 Publications și pot discuta cu artiștii și autorii lor. https://institutulprezentului.ro/publicatii/

Vă așteptăm.

___

ACESTA NU ESTE UN SPAȚIU este un demers conceput de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău în cadrul platformei de resurse artistice și teoretice Institutul Prezentului.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Identitate: Daniel & Andrew Design Studio (Andrei Turenici)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Contact: ip@institutulprezentului.ro

Institutul Prezentului