• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Te afli aici: Eu și linia | joc cu improvizație și mișcare pentru 8–100 ani

Timișoara
30.05–02.06.2023

Te afli aici: Eu și linia | joc cu improvizație și mișcare pentru 8–100 ani

Palatul Ștefania, Piața Romanilor nr. 1, Timișoara
30.05–02.06.2023

înscrieri școli: https://forms.gle/H9UWbHykpmEQKtDH9
înscrieri individuale: https://forms.gle/XffHzzbnzvdF38ex9

Punct, linie, plan. Bun, și eu unde sunt? „Eu și linia” este un joc-atelier care pornește de la forme de bază (punctul și linia) și le transformă în spaţii și mișcări. Jucătorii descoperă și negociază, construind între concret și abstract. Adaugă linie. Mergi pe linie. Găsește o situaţie concretă cu linia. Mișcă-te ca linia. Empatizează cu linia.

Institutul Prezentului organizează o serie de ateliere dedicate copiilor și adulților cu vîrste între 8 și 100 de ani, conduse de artistele Mădălina Dan (coregraf) și Maria Mandea (artist vizual), pornind de la instalaţia „Eu și linia”. Dacă ești educator îți poți înscrie elevii de 8–12 ani alegînd un interval orar în zilele de 30-31 mai sau 1 iunie la https://forms.gle/H9UWbHykpmEQKtDH9, dacă ești părinte sau amator de noi experiențe artistice te poți înscrie cu prietenii sau familia și alege un interval orar pentru vacanța de 1–2 iunie la https://forms.gle/XffHzzbnzvdF38ex9.

Cu ajutorul unor elemente și instrumente simple, prin amplasarea într-un spaţiu dat și cu o serie de instrucţiuni de folosire, instalaţia este activată de participanţii la atelier, care devin pe rînd jucători și observatori, experimentînd moduri în care mișcarea poate genera sens atît în acţiune, cît și în reprezentare vizuală. Instalaţia „Eu și linia” este concepută de o echipă artistică formată din Mădălina Dan, Ștefania Ferchedău, Maria Mandea, fiind acompaniată sonor de Mara Mărăcinescu, și este inspirată de practica coregrafei portugheze Vera Mantero.

Programul educaţional și de mediere „Te afli aici”, parte a proiectului „Uncensored Act” organizat de Institutul Prezentului, cu activităţi dedicate atît copiilor, tinerilor, cît și adulţilor, cuprinde ateliere și prezentări de artist inspirate de practica și lucrările artiștilor, indiferent modul de expunere al acestora, fie el performativ, vizual sau în cărţi dedicate. Programul aduce în centrul atenţiei cadrul experienţial și conceptual al artiștilor, revizitînd din diverse perspective și cu instrumentar specific activitatea acestora.

IP — Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban.

Echipa „Eu și linia” 2023: Bianca Băilă, Mădălina Dan, Ștefania Ferchedău, Bianca Floarea, Maria Mandea.

Programul „Uncensored Act”, în cadrul căruia are loc evenimentul, are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunînd un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Imagine: Atelier „Eu și linia” la Minitremu, Timișoara, 2022, foto Cornel Putan
Featured: desen de Maria Mandea

Institutul Prezentului