• Consemnează
  • Realitate
  • Învață
  • Poetică
  • Transferă

Lansare de carte: Constantin Flondor. Când ochiul atinge norul

03.06.2022
Timișoara

LANSARE DE CARTE
CONSTANTIN FLONDOR. CÂND OCHIUL ATINGE NORUL

Fundația Triade, Galeria Jecza și Institutul Prezentului lansează vineri, 3 iunie ora 19:00 volumul monografic Constantin Flondor. Când ochiul atinge norul ce reunește lucrări realizate de artist între anii 1946 și 2020. Publicația este editată sub egida programului editorial P+4 Publications coordonat de Institutul Prezentului.

Volumul va fi lansat în prezența artistului, avându-i alături pe istoricul de artă Katarzyna Cytlak și pe curatorul Rainer Fuchs, doi dintre autorii eseurilor găzduite de paginile publicației, precum și pe editorul acesteia, istoricul de artă Alina Șerban și graficianul publicației, Andrei Turenici.

Când ochiul atinge norul este primul volum monografic dedicat multiplelor direcții de lucru pe care și le-a asumat în opera sa Constantin Flondor (născut 1936, la Cernăuți, stabilit la Timișoara în 1948), personalitate centrală a grupărilor artistice 111, Sigma și Prolog. Publicația, bogat ilustrată, analizează îndeaproape corpul de lucrări reprezentative pe care artistul le-a realizat în pictură, arta cinetică și optică, land art și acțiune, film experimental și fotografie. Volumul surprinde etapele distincte ale practicii sale: de la lirismul primelor construcții picturale la arta optică și cinetică a Grupului 111, de la studiul formei și intervențiile în natură caracteristice Grupului Sigma, definite de efortul de a grupa într-o singură ecuație cercetarea vizuală și experimentul, la spiritul de comuniune și convivialitate al Grupului Prolog.

Interesul acestei publicații este de a schița principiile modelatoare ale creației lui Constantin Flondor — exemplară în raport cu simptomele culturii locale —, de a reflecta și teoretiza pe marginea inventarului de termeni, teme și concepte care l-au ghidat pe artist de-a lungul celor peste șaptezeci de ani de activitate neîntreruptă și de a le restitui contextului internațional al artei prin contribuțiile autorilor invitați, Dieter Roelstraete & Abigail Winograd, Rainer Fuchs, Katarzyna Cytlak. Cartea organizează materialul vizual în patru capitole distincte: 1946–1965 Lucrări timpurii; 1965–1969 Metafizica imaginii. Intervenția geometricului. Grupul 111; 1969–1981 Cercetare și experiment. Grupul Sigma. Prin fenomenologia formei către sensurile percepției; 1981–2020 Revenirea la pictură. Grupul Prolog. De la cer la grădină, moduri de contemplare a necunoscutului. Totodată, capitolele sunt completate de o serie de materiale de arhivă: o selecție de texte critice și scrieri ale artistului din perioada 1969–2008, de o cronologie realizată de editor împreună cu Sanda și Constantin Flondor, precum și de un amplu interviu cu artistul, publicat inițial în cadrul colecției de istorii orale Parkour, editată de Institutul Prezentului.

Evenimentul are loc în contextul expoziției Constantin Flondor — Remember găzduită de galeria Jecza, parte a Fundației Triade. Exploziția include lucrări realizate de artist în ultimii ani, alături de o serie de lucrări istorice datând de la sfârșitul anilor 1960, 1970 și începutul anilor 1980. Remember are în centrul său un demers de revizitare a propriei creații inițiat de artist în urmă cu doi ani. Flondor revine și de această dată asupra unor serii de lucrări datând din anii 1960 și 1970 pe care le plasează fie comparativ alături de creațiile ultimilor ani, fie le reconstituie sub forma unor noi lucrări, oferindu-le o nouă grilă de interpretare. Acest arc în timp pe care îl creionează Remember oferă privitorului șansa de a urmări evoluția unor teme specifice artei sale (de la cercetarea raporturilor dintre lumină și umbră la cea a percepțiilor subiective născute de jocul formelor concav-convex modelate în materia făinii; de la observarea ritmurilor vii, baroce, ale structurilor naturale la cea a geometriei fulgului de nea), dar și trecerile extrem de fine, dar importante, dinspre fotografie către pictură.

Lansarea de carte este finanță de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și face parte din Proiectul In/Out.

Volumul a fost editat cu sprijinul: Colecției Kontakt Viena, Galeriei Diehl Berlin, Asociației Eleon și a lui Constantin Flondor.

Mulțumirile merg către Sanda & Constantin Flondor, Andreea Palade-Flondor, Kathrin Rhomberg, Volker Diehl, Horațiu Iovănaș, Sorina Jecza, Fundatia Triade, Galeria Jecza, Lissandra Hăulică, George Lecca, Livius Ciocârlie, Andrei Pleșu, Doru Tulcan, Diana Bularca, Oana Simionescu, muzeele și colecționarii parteneri ai proiectului.

Constantin Flondor. Când ochiul atinge norul/When Eye Touches Cloud
Publicată de: P+4 Publications, Institutul Prezentului
Concept publicație, editor: Alina Șerban
Asistent editorial: Ștefania Ferchedău
Autori: Katarzyna Cytlak, Constantin Flondor, Rainer Fuchs, Dieter Roelstraete & Abigail Winograd, Alina Șerban
Engleză/ Română
Pagini: 512
2021
Design: Daniel & Andrew Design Studio (Andrei Turenici)
Editare imagini. Aurelian Ardeleanu
Tipar: Master Print Super Offset
ISBN: 978-973-0-34823-1

Adresa:
Fundația Triade – Galeria Jecza
Calea Martirilor 51/52−53
Timișoara, Romania

P+4 Publications este un program editorial de mici dimensiuni fondat la București. Dedicat fotografiei, artei și arhitecturii românești contemporane, programul explorează mediul cărții ca punct de întâlnire între cercetarea teoretică, experimentul grafic și ideile și subiectele abordate de artiști în practica lor. Programul a fost susținut între 2013–2021 de Asociația PEPLUSPATRU, iar din 2021 este coordonat de Institutul Prezentului.

IP — Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experienţe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situaţii din trecutul recent până în prezent din perspectivă transnaţională și transculturală.

Foto: Serioja Bocsok

Institutul Prezentului