Grupul Marginalii a fost inițiat în 1992 de dansatorii Irina Costea, Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu și Mihai Mihalcea. Grupul a avut un caracter informal, cu o conducere pe orizontală, lucrul în interiorul colectivului reprezentînd o formă de cunoaștere prin auto-pedagogie, auto-coregrafiere și auto-reprezentare. Membrii Grupului Marginalii și-au propus un demers dezinhibat de căutare a unor limbaje personale de exprimare în zona dansului, fiind preocupați de găsirea unor noi modalități de relaționare cu spațiul, apropierea publicului, lucrul cu muzica experimentală sau impactul vizual al mișcării. În acest film, artiștii vorbesc despre spiritul Marginalilor în contextul anilor 1990 și lucrul pe un teren care trebuia descoperit și inventat, despre grup ca forță, energie, resursă de cunoaștere și ca un spațiu mental împărtășit în care lucrurile erau posibile. Grupul Marginalii poate fi privit drept nucleul care a contribuit la generarea condițiilor care au favorizat apariția unei mișcări consistente în dansul contemporan românesc post-1989.

___

GRUPUL MARGINALII: Irina Costea, Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea
București, 2022

Interviuri: Ștefania Ferchedău
Fragmente de performance: © Grupul Marginalii
Arhive: Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea

Fragmente din următoarele spectacole și înregistrări:
– Artist talk performativ Grupul Marginalii (29 octombrie 2021, Teatrul German de Stat Timișoara, camera Adrian Danciu)
Zidul din turn (1996, film și video-performance de Marilena Preda-Sânc, coregrafia Florin Fieroiu, performance Grupul Marginalii: Florin Fieroiu, Rodica Geantă, Mihai Mihalcea, Natașa Trifan)
– Post spectacol Despre fluturi fără aripi (1994, Grupul Marginalii, Teatrul Bulandra, camera Radu Dumitriu)
Fragmente din interior (1994, Teatrul Bulandra, coreografia Cosmin Manolescu, performance Irina Costea, Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea, camera Radu Dumitriu)
Simplu balans (1994, Teatrul Bulandra, coreografia Mihai Mihalcea, performance Irina Costea, Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea, camera Radu Dumitriu)
Patru=unu (1993, Grupul Marginalii, coregrafie colectivă pentru Televiziunea Română)
___

Camera & editare video: Dan Iordache
Subtitluri: Bianca Floarea, Ștefania Ferchedău
Muzica: Lucian Mețianu, Pythagoreis, 1970
Identitate vizuală Parkour & IP: Radu Manelici
Vizualuri Parkour Video: Sebastian Pren
___

Film realizat în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „Collegium”. Cu sprijinul Institutului Francez București.

Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.