Condiția (in)vizibilă a lumii (post)comuniste reprezintă o temă centrală a fotografiei lui Iosif Király (1957, Timișoara) ce reflectă un tip de gîndire vizuală caracterizată de înțelegerea imaginii ca zonă de contact între realitatea trăită și viziunile proiectate sau promise ale viitorului. De altfel, din poziția sa de cercetător al cotidianului, artistul observă spectacolul multifațetat al peisajului urban, redîndu-i, prin fotografie, caracterul dinamic și schimbător.

Pornind de la felul în care fotografia a fost utilizată și înțeleasă în contextul artistic local înainte de 1989, Iosif Király discută în acest interviu propria receptare a imaginii fotografice ca limbaj vizual și fenomen cultural, oprindu-se asupra unor proiecte personale începute în deceniul nouă. Este cazul proiectelor asociative și de concepție colectivă, precum primul departament de fotografie al Universității de Arte din București sau cel al Grupul subREAL la care se afiliază.

În anii 1990, fotografia devine pentru artist instrument principal de cercetare a mutațiilor și tendințelor din societatea românească. Astfel, procesul de urmărire a dinamicii spațiului public, precum și diferitele strategii de reapropriere a teritoriului social îi oferă acestuia șansa de a dezvolta proiectul Indirect — un corpus de narațiuni relevante astăzi pentru o citire retrospectivă a istoriei recente.

Interviu: Alina Șerban
Lucrări: © Iosif Király, © subREAL (Călin Dan, Iosif Király, Dan Mihălțianu)
___

Camera & editare video: Dan Iordache
Subtitluri: Diana Bularca, Ștefania Ferchedău
Muzica: Lucian Mețianu, Pythagoreis, 1970
Identitate vizuală Parkour & IP: Radu Manelici
Vizualuri Parkour Video: Sebastian Pren
___

Film realizat în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „Performing 89”.
Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.