Personalitate creativă, metodică, preocupată de generarea matematică a formei și a transformării ei, Laurențiu Ruță (1955, Biled) are propriul său loc în istoria fotografiei experimentale din România. În acest interviu, artistul revizitează traseul formării sale — aflat sub semnul școlii artistice timișorene al anilor 1970 și al evenimentelor alternative desfășurate în cadrul Atelierului 35 din Cluj în perioada anilor 1980. Dezvăluind experiențele neașteptate născute din întîlnirea sa cu fotografia, Laurențiu Ruță analizează raporturile specifice angajate de imaginile fotografice rezultate în urma tipului de intervenție și proces de lucru asumat. Spiritul surprinzător și deschis al artei sale este reflectat de interesul său pentru lungi stadii de testare a anumitor principii care guvernează jocul formelor geometrice, precum și de natura sa epifanică. De la experimentele stroboscopice la cele care expun suprafața hîrtiei fotosensibile la mișcările organice ale apei structurată prin vibrații sonore, Ruță se oprește asupra contextului de viață și căutare artistică personală care l-a provocat să conceapă emblematica acțiune intitulată Performanța, în cadrul Colocviului de Artă Plastică și Critică de Artă Tînără de la Sibiu în 1986.
Interviu: Alina Șerban
Lucrări și arhivă: © Laurențiu Ruță
Fotografii: Diana Țuculescu, Radu Igazság
Cluj, 2022
___
Camera și editare video: Dan Iordache
Subtitluri: Diana Bularca
Muzica: Lucian Mețianu, Pythagoreis, 1970
Identitate vizuală Parkour & IP: Radu Manelici
Vizualuri Parkour Video: Sebastian Pren
___
Film realizat în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „Collegium”. Cu sprijinului Galeriei Quadro.
Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.