Acțiunile și a instalațiile lui Teodor Graur (1953, Pogăceaua) rețin atenția prin directețea mesajelor și incisivitatea întrebărilor puse în lumină de tacticile și strategiile sale performative, reflectînd angajamentul artistului de a ieși din zona de confort a artei pentru a fi mai aproape de realitățile și temele care alimentează societatea românească. Din această perspectivă, interviul ne familiarizează cu activitatea sa artistică din anii 1990, marcată de diverse demersuri analitice de deconstrucție a noilor tipare comportamentale postdecembriste. Comentariul politic, spiritul (auto)ironic și critic, atracția pentru eterogenitatea formatelor și mediilor de lucru se împletește în arta sa cu abordări de tip colaborativ, cu o atentă observare a condițiilor de viață comună. Cu ajutorul fotografiei sau al chestionarelor de factură sociologică, Teodor Graur reușește să aducă sub lupă promisiunile exaltate ale tranziției.

Pe de altă parte, interviul semnalează cîteva din performanțele importante ale acestor ani — încercări subiective de problematizare a unor fenomene, precum efortul de reconciliere a mitologiilor concurente dintre Est și Vest, rolul media și al artei în spațiul public sau tranzacțiile economice bazate pe speculă ale anilor 1990. Sub umbrela largă a conceptului MADE IN ROMANIA, lucrările sale vorbesc cu sinceritate despre adaptare, precaritate, schimbare și angajament social.

Interviu: Alina Șerban
Lucrări: © Teodor Graur
București, 2023
___

Camera și editare video: Dan Iordache
Subtitluri: Diana Bularca, Ștefania Ferchedău
Muzica: Lucian Mețianu, Pythagoreis, 1970
Identitate vizuală Parkour & IP: Radu Manelici
Vizualuri Parkour Video: Sebastian Pren
___

Film realizat în cadrul proiectelor „Uncensored Act” și „Performing 89”. Cu sprijinul Sandwich.

Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.