„Fac cîte un carnet pentru fiecare expoziție sau proiect. Este ca un atelier de buzunar și ca un spațiu de cercetare. În carnet, desenele sînt împinse mai departe, pînă la limită, și nu sînt foarte politically correct. Există o mulțime de desene proaste, lucruri care nu funcționează, glume proaste. Umorul este greu de prins… Din două sute de desene într-un carnet, doar treizeci sau cincizeci ajung pe perete și poate zece vor ajunge în repertoriul general. Repertoriul a început în 2000 și de atunci desenele au fost deopotrivă încorporate și abandonate, trecînd de pe un perete pe altul.

Sînt cel mai fericit atunci cînd desenez în carnet și știu ca desenul este bun. Transferul său pe perere este și el bun, dar este doar o traducere.”

Dan Perjovschi.The Book of Notebooks / Cartea carnetelor este un proiect editorial inedit ce urmărește consemnarea narațiunilor grafice ale lui Dan Perjovschi pornind de la cercetarea arhivei artistului, ce constă într-un număr de aproximativ 250 de carnete. Începând cu sfîrșitul anilor ’80, carnetele devin un spațiu de lucru, deopotrivă public și privat, unde artistul notează fapte istorice și evenimente cotidiene, situații și momente expoziționale care i-au definit traseul artistic și care, într-un sens mai larg, (re)compun în paginile publicației peisajul complex al societății românești și internaționale din ultimii 25 de ani, aducând în prim-plan destinul (particular) al artistului est-european.

Reunite pentru prima dată în paginile unei cărți, aflată în 2021 la ediția a doua, seria de carnete selectate de editor capătă dimensiunea unui meta-jurnal de observație în care Dan Perjovschi îşi consemnează sistematic, prin desen sau text, cu ocazia călătoriilor sale sau a perioadelor de lucru în țară, observațiile și comentariile, mecanismele instituționale curente, întâlnirile, prieteniile, habitus-urile zilnice. Acestea alcătuiesc la final secvențele unei narațiuni extrem de personale despre fragilitatea artei și a vieții artistului, despre raporturile extrem de schimbătoare dintre artă și societate, dintre cotidian și sistemul artistic instituțional.

Cele 576 de pagini includ carnete realizate de Dan Perjovschi între anii 1994 și 2017, alături de patru texte redactate special pentru acest volum, aparținînd unor apreciați istorici de artă și curatori.